Ha egy foglalkoztató a dolgozó számára is látható okok miatt hamarosan csoportos létszámleépítésre kényszerül, elgondolkodhat a dolgozó, megvárja –e a munkáltató felmondását vagy jobb lenne számára a minél korábbi közös megegyezés, amelyben közösen alakítják ki a feltételeket.

Csoportos létszámleépítés fontosabb szabályai

A csoportos létszámleépítésről a felmondás közlését megelőző 30 nappal tájékoztatni kell a munkavállalókat. Szintén tájékoztatni kell az állami foglalkoztatási szervet és az üzemi tanácsot is.

Ebben az esetben felmondási tilalom és korlátozás lép életbe. A korlátozás akkor él, ha az a tájékoztatás közlése időpontjában is fennállt már, például állásfelajánlási kötelezettség egy védett korban lévő dolgozó számára.

Amennyiben a tájékoztatástól számított 30 napon belül közli az azonnali hatályú felmondást a munkáltató, akkor az jogellenes lesz.

A felmondás indoklása a csoportos létszámleépítés lesz. Ha mindez a szabályok szerint történik, akkor a munkavállaló perben nem támadhatja meg.

A munkáltató egy csoportos létszámcsökkentés során maga választ a dolgozók közül. Adótanácsadó tippünk: fontos, hogy jóhiszeműen és tisztességes módon tegye meg ezt a választást, ne utaljon semmi joggal való visszaélésre. Ha így történik, akkor a dolgozó per útján azt sem vitathatja, hogy miért ő, és miért nem egy másik dolgozó kapta meg a felmondását. Pernek akkor van értelme, ha bizonyítani is tudja, hogy valami miatti személyes megtorlás volt az oka annak, hogy ő lett a kiválasztott, például másoknál lényegesen többet volt keresőképtelen. Ez azonban nehéz bizonyítási eljárás.

Közös megegyezés elfogadása

Ha nem várható a fentiek alapján, hogy a munkáltató „hibázik” a csoportos létszámleépítés folyamatában, akkor érdemes elfogadnia a dolgozónak a közös megegyezést, természetesen a felkínált ajánlat függvényében.

A feltételek kialakítása ilyenkor a felekre van bízva. Megállapodás születhet arról is akár, hogy a törvény szerinti járandóságoknál magasabb összegű kifizetésre kerül sor, és ennek egyéni ütemezéséről is megegyezhetnek.

Felmondási idő

Közös megegyezésnél nincs felmondási idő, legalábbis fogalmilag. Megállapodhatnak azonban a felek ugyanilyen tartalmú időszakban, amely alatt mentesül a dolgozó a munkavégzés alól. Egy példa: a törvény szerint felmondási idő és végkielégítés összesen 5 havi összegben járna a munkavállalónak felmondás esetén. Közös megegyezéssel azonban megállapodnak 7 havi kifizetésben, a munkaviszony 7 hónappal később szűnik meg, és a dolgozó egyben mentesül is a munkavégzés alól erre a 7 hónapnyi időszakra. A számítás alapjául szolgáló havi díj összegében is szabadon egyezkedhetnek a felek.

Azt is kérheti a dolgozó, hogy azonnal szűnjön meg a munkaviszonya, miután a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettségét teljesítette. Ezt egyébként felmondás esetén is kérheti.

Ki kezdeményezi a közös megegyezést?

A csoportos létszámleépítés szabályainak alkalmazásakor a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést is figyelembe kell venni, ha a munkáltató a kezdeményező és a megállapodás a munkáltatói felmondás közlésétől számított 30 napon belül kerül aláírásra. Ha azonban a munkavállaló a kezdeményező, akkor arra az esetre nem kell a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályokat alkalmazni. Vita esetén azonban a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a dolgozó volt a kezdeményező.