A katás várandós kismamáknak nemcsak az adózási forma esetleges váltásával, de a későbbi ellátási alapjuk nagyságának problémájával is szembe kell nézniük jelen helyzetben.

Szeptember 1-től a katás vállalkozó csak főállású lehet és csak magánszemélyeknek számlázhat, a taxisok kivételével. A 25 ezres és 75 ezres alternatíva megszűnik, csak 50 ezer forint tételes adó fizethető. Különösen a katás várandós kismama vállalkozó esetében érte meg a 75 ezres tételes adó választása, a magasabb ellátási alap miatt.

Ellátási alap a katás várandós kismamánál

Az ellátási alap a 75 ezres adófizetés után 179 ezer forint volt, míg az 50 ezres adó esetében csak 108 ezer forint. A csednél ez nagy különbséget okoz, egy 30 napos hónapnál 91,8 ezer forint a csed, emelt adófizetésnél azonban 152,15 ezer forint, az adókedvezményeket nem számolva.

A katás várandós kismama valószínűleg megtervezte, kiszámolta, hogy meddig dolgozik a szülésig, milyen tételes adót fizet majd és így mennyi lesz az ellátása a csed, gyed alatt. Újratervezés szükséges azonban az új helyzetben, bár néhány hónap miatt nem biztos, hogy az adózási forma váltása a legjobb megoldás. Ha mégis, akkor számolni érdemes, milyen költséget jelent és mennyit emel majd a csed, gyed összegén.

Katás várandós kismama választási lehetőségei szeptember 1-től

A katás várandós kismama szeptember 1-től már nem tudja fizetni a havi 75 ezer forintot. Lehetősége van áttérni átalányadózásra, de ez a havi költségek miatt már nem biztos, hogy megéri, és elképzelhető, hogy újra kellene áraznia a termékeit, szolgáltatásait is. Megfontolandó, hogy szeptember 1-től táppénzre menjen, és így augusztus utolsó napjaitól számolnak vissza 180 napot a csed számításánál. Ebben az esetben nyilatkoznia kell, hogy a kata hatálya alatt szeretne maradni a továbbiakban is.

Ha nem maradhat a kata hatálya alatt, mert cégeknek is számlázott, és ezentúl is így lenne, akkor is tud katás maradni, ha nem állít ki számlát, hisz nem aktív a vállalkozása. Nem kell a tételes adót fizetnie, a biztosítási jogviszonya megmarad. Természetesen számlát nem állíthat ki katásként a cégeknek, de elodázhatja a probléma megoldását a visszatérte idejére. Ekkor majd dönt arról, hogy megszünteti-e a vállalkozást vagy áttér másik adózási formára.

Munkaviszony létesítése a kata helyett

Lehet, hogy már most látható, hogy az átalányadózás nem éri meg, sem az szja szerinti adózás. Ekkor érdemes még a munkaviszony létesítésen elgondolkozni, ha erre sincs lehetősége, akkor érdemes meghagyni a vállalkozást katásként, és táppénzre menni. Így a biztosítási jogviszony megmarad, és ellátás is jár majd. Ha megszünteti a vállalkozását, akkor nem lesz biztosítási jogviszonya, ami szükséges lenne ahhoz, hogy csedet vagy gyedet kapjon.

Az áttérésről hozott döntést érdemes átgondolni

Normál adózású egyéni vállalkozásban és átalányadózásban is a minimálbér az ellátási alap (most 200 ezer forint), ha nincs kivét. Ha emiatt fontolgatja a katás kismama az áttérést, akkor azt figyelembe kell vennie, hogy a számítási időszakba a katás időszak is beleszámít, így nem biztos, hogy sokat tud emelni az ellátási alapon. Plusz költséget és adminisztrációt azonban mindenképp jelent az áttérés.

Megteheti azt is, hogy megszünteti a katás vállalkozását, de a szülés előtt elindít egy egyéni vállalkozást szja szerinti adózással. Ekkor a minimálbér alapján számolják majd a csedet, gyedet, ami így több lesz, mint a kata utáni ellátás alapja. A feltételek:

  • teljesen új biztosítási jogviszony,
  • ne legyen 120/180 napos számítási időszak,
  • és legalább 30 nap teljen el a két jogviszony között.

Természetesen ezen folyamat alatt a folyamatos jogviszony megszűnik.