31 jogszabályt módosít a jövőre életbe lépő adócsomag, sok minden változik, de csak egy kicsit. Az áfa miatt nem kell tartani, kimaradt a luxusadó. Összefoglaljuk a legfontosabb változásokat.

Adózási szakértők körében kedvező a fogadtatása az új adócsomagnak. Általános az a megállapítás, hogy a változások jó érzékelhető célja a vállalkozások könnyedebbé tétele, a céges élet felgyorsítása. Meglepetés, hogy a többször beharangozott luxusadó nem került az adócsomagba, a húságazat messiását, a kedvezményes általános forgalmi adót (áfa) végül nem vezetik meg.

Adócsomag családiasan

2014-ben kiterjesztik a családi adózást, az egyéni egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjbiztosítási járulékból is levonhatóvá válik a személyi jövedelemadónál fel nem használt adókedvezmény. Ez talán a legnagyobb változás jövőre.

Céges vacsora, számla nélkül

Áfás számla nélkül is elismert költségnek minősül majd az éttermi szolgáltatás a vállalkozásoknál. Csak bankkártya és nyugta kell hozzá. Hogy biztosan jól lakjon az adócsomaggal a rutinos alkalmazott.

Gyakornoki tb

2014-től nem terjed ki a tb fizetési kötelezettség azokra a gyakornok hallgatókra, akiket hallgatói munkaszerződés alapján alkalmaznak. Az új adócsomag kiterjed a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóra. Ezentúl ő és a társas vállalkozó mentesül a járulékfizetés alól, ha 36 órás jogviszonnyal rendelkezik. Kedvezőbb társadalombiztosítási megítélés alá kerülnek a külföldi munkavállalók is.

Eszközhasználók

A kis- és középvállalkozások tárgyi eszköz beruházásait finanszírozó kölcsönök adókedvezménye 40-ről 60 százalékra emelkedik az új adócsomagnak köszönhetően. Az új adócsomagnak hála csökken a társasági adóalap a kutatás-fejlesztésben, de csak saját tevékenységi körön belül.

Cafeteria: csalás nélkül

A személyi jövedelemadózással kapcsolatban sok apró változást tartalmaz az adócsomag. Fontos, hogy a cafeteria után változatlan formában adózik majd mindenki jövőre. Ezek az egyéb juttatások azonban csak akkor esnek a kedvező adóztatás alá, ha nem átruházhatók vagy visszaválthatók. Adócsomag 2014: Cafeteria-Korrupció, 1-0.

Vidékről is

Módosítják a szociális hozzájárulási adót az új adócsomagban. A munkavállaló a szabad vállalkozási zónától 20 kilométerre, a kapcsolódó kistérségben is rendelkezhet lakóhellyel.

Békén marad az áfa, több a fordított adó

Az áfát sem piszkálja meg nagyon a 2014-es adócsomag. A gabonaszektort érinti a fordított adózás, amit 2018-ig terjesztettek ki. 2014-től, az új adócsomagban az ingatlanhoz kapcsolódó építésnél, szerelésnél, az engedélyköteles munkákon túl a hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötött munkákra is kiterjesztik a fordított adózást.