Az adóellenőrzés előtt ún. ellenőrzési értesítő érkezik a vállalkozásokhoz, amelyen nem csak az ellenőrzött adónem, és az időszak található meg, hanem egyéb olyan információk is, amelyek alapos áttanulmányozása nélkül könnyen kerülhet a vállalkozás likviditási, és anyagi szempontból hátrányba. Ilyen például a képviselő személyére vonatkozó előírás.

Adóellenőrzés – Konkrét személy megjelölése

Az adóalanyokat valakinek képviselni kell az adóellenőrzésen, de ez a képviselet lehet konkrét illetve általános. Ha a megbízólevelet kíséri egy értesítés, amelyben az adóellenőrök egy konkrét személytől kérik a dokumentumok bemutatását, akkor nincs lehetőség jogügyleti képviseletre. Ellenkező esetben az adózó szervezeti képviselője helyett más személy is állhat a revizorok rendelkezésére az adóellenőrzés során. (Az Art. szabályozza, ki lehet ilyenkor a képviselő).

Általában revíziós taktikai oka van, ha ragaszkodnak egy adott személy megjelenéséhez, többnyire a vezető tisztségviselőhöz.

Adótanácsadó tippünk: a kötelezően elvárt megjelenés még nem zárja ki azt, hogy a könyvelő is a tisztségviselővel tartson és ő mutassa be a dokumentumokat, vagy egyes analitikákat, illetve a könyvelés vállalati rendszerét.

Amennyiben a kapott iratok ellentmondásosak, azaz az idézés személyes megjelenést kér, de tartalmaz képviseletre vonatkozó jogszabályi hivatkozást is, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a NAV-val és kérni, hogy írásban erősítsék meg azt, hogy eltekintenek a vezető személyes megjelenésétől.

Ha nem jelenik meg a vezető tisztségviselő

Az első alkalom után lehetősége van a NAV-nak arra, hogy az adóellenőrzés során elővezettesse a kötelezően megidézett vezető tisztségviselőt. Annak ellenére, hogy ez nem fordul elő nyomós ok nélkül, nem érdemes kockáztatni, mert bizonyára senki nem találná viccesnek a hajnali rendőri ébresztést, és azt, hogy a reggeli kávé előtt vezetőszáron a NAV hivatalába kísérik.

Miért érdemes meghatalmazottnak megjelenni?

Amikor nem ragaszkodik a NAV a vezető tisztségviselőhöz, akkor érdemes az adóellenőrzésre a könyvelőt, vagy más meghatalmazottat küldeni. Ugyanis ha az adóellenőrzés során a revizor szeretne nyilatkozatot felvenni egy-egy gazdasági esemény körülményeiről, akkor a képviselő (a cég könyvelője, adótanácsadója pl.) mondhatja azt, hogy csak később tud érdemben információt adni, hiszen nem került a birtokába minden információ a tevékenysége során. A képviselőnek nem kell mindenre azonnal válaszolnia, egy kis időt nyerhet ezáltal a vállalkozás, és egy későbbi nyilatkozattételre fel tud készülni.

Jól jöhet, ha a meghatalmazott személy magával visz egy olyan tevékenységbemutatást, amelyet a vezető tisztségviselő jegyez, és átadja az ellenőröknek, ugyanis ezzel kisebb lehet az esélye annak, hogy sort kerítenek a cégvezető személyes meghallgatására az adóellenőrzés során.