A 2022 évi adóellenőrzések során a NAV a szándékos adóelkerülést tanúsító adózókkal szemben a jogszabályok által biztosított valamennyi eszköztárral fel kíván lépni. A másik hangsúlyos pont a 2022-es évben a jogkövető magatartást tanúsító adózók segítése, hibáik, hiányosságaik kijavítása.

Négy fő terület az idei adóellenőrzések során

A 2022-es évben a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek mellett a begyűjtött adatok alapján költségvetési bevételi szempontból kockázatot hordozó adóalanyok ellenőrzésére, és a kiemelt adózók ellenőrzésére fektetnek hangsúlyt. Fő területként kijelölték még az önkéntes jogkövetés támogatását is.

Jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek

Az adóhatóság a 2022-es évi adóellenőrzésekhez számos tevékenységet nevezett meg, mint jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek. Ide sorolták például:

 • webhelyeken értékesítés,
 • ingatlanközvetítés,
 • futárcégek, ételkiszállítók,
 • számítástechnikai termékek kereskedelme
 • személyszállítás (taxi, telekocsi)
 • zöldség-gyümölcs nagykereskedelem
 • turizmus, szálláshely-szolgáltatás

Célzott kockázatelemzésen alapuló adóellenőrzések

A NAV hatékonyan tudja elemezni az online adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése óta megszerzett információkat, és ezek segítségével képes feltárni a számlázási láncokat, az áfabevétel-kiesést okozó magatartásokat. Nemzetközi információcsere keretében is érkeznek adatok, valamint az adózási szempontból nem együttműködő országokkal kapcsolatban álló adózókat is ellenőrizni tudják nemzetközi irányelvek alapján, kockázatelemzésen alapuló módszerrel.

A nagy élőmunkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő adóelkerülő magatartás felderítése érdekében vizsgálatokat folytatnak a takarítással, a munkaerőkölcsönzéssel és a vagyonvédelemmel foglalkozó adózóknál.

A pandémiás helyzet megerősítette az e-kereskedelmet, itt az import során megfigyelhető alulértékelés és az áfakikerülés magatartását kívánják vizsgálni az idei évben. A közvetett vámjogi képviselők beiktatásával bonyolított eljárásoknál koncentrálnak az ezen képviselők mögött megbújó eltűnő importőrökre, akik az áfalevonási jog engedményezése révén nem fizetnek áfát sem itthon, sem az EU más tagállamában.

Az adózói magatartás változása a NAV-tól is követel újszerű módszereket. Azonnali fellépés szükséges olyan ügyleteknél, ahol az áru itthon elvégzett import vámkezeléssel kapja meg az uniós státuszt. Ha a hatóság a megfelelő időben lép fel, akkor a kockázat felismerhető még azon a ponton, amikor az áru a vámfelügyelet alatt áll és elérhető az ügylet dokumentációja, valamint az ügyfél és képviselője is. Az ellenőrzés itt az importőr vállalkozás, vagy akár a vámjogi képviselő tekintetében folytatandó le, hogy a kapcsolódó közterhek megfizetése nélkül ne kerülhessen szabad forgalomba az áru az EU területén.

Adóellenőrzések a kiemelt adózóknál

A kiemelt és legnagyobb teljesítményű adózók ellenőrzése a költségvetési bevételek biztosítása miatt mindig a NAV ellenőrzések középpontjában áll. Az idei évben a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése prioritást élvez.

Önkéntes jogkövetés elősegítése

A folyamatos kockázatelemzés révén az adott adózói kör és a kockázatok súlya alapján az illetékességi területükön támogató eljárásokat folytatnak le az adó- és vámigazgatóságok.

Folyamatosan monitorozzák az alapvető devianciákat. A monitoring kiterjed

 • az újonnan alakult vállalkozásokra,
 • a személyi változással érintett vállalkozásokra,
 • az áfabevallást be nem adó, vagy nullás adókötelezettséget valló, de kontroll alapján tevékenységet folytató társaságokra,
 • a jövedékiadó-köteles tevékenységekre,
 • a személyi jövedelemadó visszaigénylést, visszatérítést tartalmazó bevallásokra, a kiutalás előtt.