Adómentes az az összeg, amelyet a kiküldetési rendelvény alapján, hivatali, üzleti utazás költségtérítésére fizettek ki, saját gépkocsira, futásteljesítmény alapján számoltak el, és nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket. Ezt az összeget nem kell figyelembe venni a jövedelem kiszámításánál.

Az adómentes költségtérítés előnyei

Amennyiben a jogszabálynak megfelelő mértékig kerül sor kifizetésre, tehát adómentes a költségtérítés, a kifizetőnek nem kell adóelőlegnyilatkozatot kérnie, a magánszemélynek pedgi nem kell a bevételt beállítania a bevallásában. A személygépkocsi magánszemély tulajdonosának nem kell cégautóadót sem megfizetnie. Ez azt is jelenti, hogy más kifizetésekhez viszonyítva a magánszemély adókötelezettsége lényegesen egyszerűbb.

Fontos, hogy a fentiek csak saját gépkocsi hivatali, üzleti használata esetén élnek, ha egyéb gépjárműről van szó, akkor a kiküldetési rendelvény alapján fizetett költségtérítésre az adómentesség nem érvényes.

Kiküldetési rendelvény

A kiküldetési rendelvény segítségével lehet a hivatali, üzleti utazás költségeit megtéríteni, és akár ez a térítés adómentes is lehet. Formai követelményei nincsenek, de a jogszabály által előírt tartalmat biztosítani kell. Bármely jogviszonyban alkalmazható, egymást követő utazások esetén is vezethető folyamatosan. A térítés havonta is elszámolható, kifizethető.

Igazolás nélkül elszámolható mérték

Az adómentes kifizetés csak az igazolás nélkül elszámolható mértékig terjedő költségtérítésre áll fenn. A feltüntetett km alapján az üzemanyag-fogyasztási norma és a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint 15 Ft/km normaköltség alapján kifizetett összeg vehető figyelembe igazolás nélkül elszámolható költségnek.

Saját személygépkocsi

A saját személygépkocsi meghatározásakor az SZJA-trv. előírását kell alapul venni. Maximum 8 felnőtt személy szállítására alkalmas, négy vagy három gumiabroncskerékkel felszerelt gépjármű lehet személygépkocsi. A saját tulajdon mellett elfogadható a közeli hozzátartozó tulajdonát képező jármű is. Közeli hozzátartozó a házastárs, egyenes ági rokon, örökbefogadott gyermek, mostohagyermek, nevelt gyermek, testvér, örökbefogadó szülő, mostohaszülő, nevelőszülő. Amennyiben a törvény lehetővé teszi, nemcsak a saját tulajdonú, hanem a lízingelt jármű is bevonható ebbe a körbe.

Ha nem adómentes a költségtérítés

Amennyiben a fenti szabályoknak nem felel meg a kifizetett költségtérítés, akkor az a magánszemély jogviszonyából származó vagy egyéb bevallásköteles bevételnek minősül.

Ilyenkor két lehetőség van az adózásra. Az egyik, hogy a magánszemély a kifizetéskor nyilatkozik a kifizetőnek arról, hogy mennyi költséget szeretne elszámolni és a meghatározott adóelőleget, járulékot csak ezen az összegen felüli rész után kell megállapítani. A másik megoldás, hogy az őt terhelő igazolt költségeket útnyilvántartás alapján az adóbevallás készítésekor tételes elszámolással levonja.

 

Olvassa el a témában korábbi írásunkat is.