Érdemes minden vállalkozásnál elgondolkodni azon, hogyan lehet adómentes eszközökkel motiválni a dolgozókat, milyen juttatások adhatók, akár a cafeteria rendszer keretein belül, akár azon túl. Adótanácsadó tevékenységünkkel segíthetünk Önnek is a lehetőségek feltárásában. Cikkünkben a 2014-es évben adómentesen nyújtható juttatások felsorolása után kitekintettünk a tárgynyeremények, ingyenes rendezvények körére is.

Sportesemények

Az idei évre vonatkozó szabályozások szerint, ha a kifizető az általa fenntartott vagy használt sportlétesítményben (építmény, terület) szervez sportrendezvényt, akkor a szolgáltatások – az utazás és a szállás kivételével- a kifizető szempontjából adómentesek. A résztvevők teljes ellátása és esetleges szórakoztatása is adómentes a kifizető szempontjából. A változás abban történt a korábbiakhoz képest, hogy a tavalyi évben csak a kifizető által fenntartott sportintézmény sportrendezvényén volt adómentes a nyújtott szolgáltatás. Adómentes még a kifizető által fenntartott sportlétesítmény használata révén nyújtott szolgáltatás.

Kulturális szolgáltatások

A kifizető maximum 50 ezer forint értékben nyújthat kulturális szolgáltatás igénybevételére belépőjegyet, bérletet a magánszemély részére adómentesen.

Üzletpolitikai célból adott juttatás

Nemcsak kifizető, hanem az idei évtől már kifizetőnek nem minősülő külföldi személy is adhat a magánszemélynek áruminta juttatást adómentesen. Áruminta a képviselt termék kisebb része vagy mennyisége, amelynek célja, hogy a képviselt terméket bemutassa, de fizikai állapota miatt, vagyoni értéke miatt nem alkalmas más célra, vagy tartós használatra.

Nonprofit szervezetek adómentes juttatása

A közhasznú és kiemelten közhasznú nonprofit szervezetek adómentesen nyújthatják a cél szerint címzett magányszemélynek a pénzbeli támogatást, a minimálbér felét meg nem haladó havi összegig.

Vetélkedő nyereménye az iskolában és egyéb tárgyjutalom

Ha a gyermek vetélkedőn nyereményt szerez, és az iskolát képviselte, akkor a nyeremény az iskoláé. Ilyenkor csak akkor keletkezik adókötelezettsége a gyermeknek, ha megkapja a nyereményt. Abban az esetben, ha pénznyereményt nyert az iskola és ezt tanulmányi kirándulásra költi, akkor adómentes lesz a juttatás, még a csoportot kísérő szülő részére is. Ha könyvjutalmat kap a diák, szintén nem kell adót fizetnie senkinek. Adómentes még az iskolai sportversenyeken megnyert tárgyjutalom is.

A társadalmi szervezettől, egyháztól évente egyszer, maximum ötezer forint értékben kapott tárgyjutalom is adómentes, ha nem értékpapírról van szó.

Rendezvényeken adott juttatás

Ha a lakosság széles körét érinti a juttatás, de nem zárt körét, és azonos részvételi feltételekkel szervezett rendezvényen nyújtott szolgáltatásról van szó, akkor adómentes a helyi vagy kisebbségi önkormányzat  által nyújtott juttatás, a rendezvény teljes költségvetésének 10 %-át meg nem haladó értékig. A szolgáltatásokhoz tartozik az étel, ital, és az egyenlő mértékben adott ajándék is. Önkormányzaton kívül nyújthatja még

  • társadalmi szervezet
  • alapítvány
  • közalapítvány
  • egyház.

Ha egy jótékony célú rendezvény bevételéből a magánszemély kap munkabért, honoráriumot, tiszteletdíjat, és nem veszi fel, hanem felajánlja közérdekű célra, akkor ez az összeg is adómentes a magánszemély számára.