A munkáltató adómentesen biztosíthat a munkavállaló feltöltődését szolgáló, kulturális szolgáltatás igénybevételére jogosító belépőjegyet vagy bérletet.

Milyen kulturális juttatás adható adómentesen?

Az szja-trv. alapján nem pénzben kapott juttatásként adómentes a kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy vagy bérlet, és a könyvtári beiratkozási díj az adóévben legfeljebb a minimálbér összegéig. Feltétel, hogy a belépőjegy, bérlet ne legyen visszaváltható. A fenti juttatásokra szóló utalvány nem adómentes. Az adómentesen adható juttatás értékhatára az idei évben 232 ezer forint magánszemélyenként.

Mi minősül kulturális szolgáltatásnak?

Kulturális szolgáltatás a muzeális intézmény és művészeti létesítmény, kiállítóhely kiállítása, és az állatkerti szolgáltatás is. Ide tartozik a színház-, tánc-, cirkusz-, vagy zeneművészeti előadás, a közművelődési szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás.

A színház-, tánc-, cirkusz vagy zeneművészeti előadások jellemzően élőszereplősek, így ide sorolhatóak a komoly- és könnyűzenei előadások, a színház és zenei elemeket tartalmazó produkciók, mint például az opera, operett. Szintén adómentesen adható jegy és bérlet kabaré vagy humorest fellépésekre, függetlenül azok szervezőjének személyétől és az azoknak otthont adó intézménytől.

Közművelődési tevékenység

A közművelődési tevékenység a polgárok iskolán kívüli, öntevékeny, önművelő, megismerő, kultúraelsajátító, művelődő és alkotó célú cselekvése, amely jellemzően együttműködésben, közösségben valósul meg. Ilyen tevékenységet azonban nemcsak közművelődési intézményben lehet megvalósítani, hanem bármely helyen, közösségi színtéren is.

A művelődési központ, faluház által működtetett táncház, alkotó foglalkozás, klub, szakkör, előadás is kulturális szolgáltatás, amelyre adómentesen biztosítható belépőjegy. A piaci alapon szerveződő mozik tevékenysége nem tartozik az adómentesen adható juttatások közé.

Mikor adható adómentesen utalvány?

Az szja-trv. alapján adómentes az az utalvány, amellyel csak a fenti felsorolásban szereplő kulturális szolgáltatások vehetők igénybe.

Előfordulhat, hogy az utalvány kibocsátója megengedi, hogy a vásárlója visszaváltsa az utalványt, vagy más jellegű utalványra, esetleg más vagyoni értékre cserélje. Ebben az esetben az utalvány nem felel meg az adómentesség feltételeinek.

Az utalványra vonatkozó általános szerződési feltételeket tehát mindig át kell tekinteni, valamint figyelemmel kell lenni az utalvány kibocsátójának hirdetésére, vagy más megismerhető gyakorlatára. Ha megállapítható, hogy a magánszemély jogosult visszaváltani vagy becserélni az utalványt, akkor az utalványként adott juttatás adókötelessé válik. Ebben az esetben az utalvány formájában adott juttatás adóköteles, járulékköteles bérjövedelemnek minősül.