A fordított adózás szabályai nem változtak januárban, de kibővült a hatóköre, többek között a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásra is. A kormány több adóbevételt, a szektor szolgáltatói a piac tisztulását várják az intézkedéstől.

A változtatás oka és várt következménye

A kormány a módosítással szerette volna bezárni a szektorban még meglévő ÁFA-elkerülésre lehetőséget adó kiskapukat, amelyek körülbelül 30 milliárdnyi hiányt okoztak a költségvetésben. Erre a számra az utóbbi időszak ellenőrzéseiből következtettek, ugyanis a legnagyobb visszaéléseket a munkaerő-kölcsönzésnél tapasztalták, amely 250 ezer ember foglalkoztatásáért felel.

A piaci szereplők a munkaerőpiac megtisztulását, és a munkavállalók érdekvédelmének erősödését várják az intézkedéstől, a fekete foglalkoztatás visszaszorulásával. Átláthatóbb, könnyebben ellenőrizhetőbb lesz a szektor, valamint kevesebb fiktív szerződés és hosszú alvállalkozói lánc jön létre azért, hogy eltüntethessék az ÁFÁ-t.

Munkaerő-közvetítés és iskolaszövetkezeti szolgáltatás

Az ÁFA-trv. szerint amennyiben munkaerő-kölcsönzés, – kirendelés, személyzet rendelkezésre bocsátás vagy iskolaszövetkezeti szolgáltatás igénybe vétele történik, az adót a szolgáltatás igénybevevőjének kell megfizetni.

A változás valóban okozhat jelentős ÁFA-bevétel növekedést, hisz a szektorra jellemző a nagy árbevétel, ami kicsi nyereséghányaddal párosul. Aki eddig trükközni tudott, akár 10-15-szeres előnyt is elérhetett a szabályosan adózó cégekkel szemben. Így a tisztességes vállalkozások rendszeresen alulmaradtak a versenytárgyalások alkalmával.

Január utáni teljesítések

Az ÁFA-trv. szerint a január 1. utáni teljesítéseknél kell a fordított adózást alkalmazni. Felmerülhet kérdésként, hogy mi van abban az esetben, ha a számla kiállítása még 2014-ben történt, de 2015-ös teljesítési dátummal, ami megegyezik a fizetési határidővel (folyamatos teljesítés). Ha a munkaerő-közvetítő vállalkozás még előző évben állította ki a számlát, de az idei évben fizetik ki a fizetési határidő szerint, akkor a fordított adózás szabályai szerint kiállított számla helyes. Azonban ha a fizetési határidőnél korábban, még a 2014-es évben kifizette a vevő a számlát, akkor az egyenes adózás szabályai szerintire ki kell azt javítani.

Abban az esetben, ha a tavalyi évben előleget fizettek, akkor az előleg részre szintén még egyenes adózással kell adót fizetni.

Fordított adózás más területen is

Bizonyos vas- és acélipari termékek értékesítése esetén szintén változás történt, erről még az előző év közepén született döntés. A termékek pontos listája az ÁFA-trv. 6/B mellékletében található.

Adótanácsadó tippünk: ha hasonló terméket értékesít, de nem biztos abban, hogy a fordított adózás alá tartozik-e a termék, akkor állásfoglalást lehet kérni az adóhatóságtól, részletes termékleírás csatolásával. Azonban ha Ön viszonteladó, akkor az egyenes adózás szerint kell eljárnia. A megváltozott adózási szabályokat maximum 2018. december 31-ig kell majd alkalmazni. A fordított adózás alkalmazóinak részletes mennyiségi számadást is kell készíteni az adóbevallás részeként.