Mobiltelefonból legalább egy ma már minden vállalkozásban megtalálható, és mivel telefonáláson kívül másra is használható, így érdemes lehet néhány területet áttekinteni a kapcsolódó adózás szabályaiból, adózás alatt elsősorban az áfát értve. Kérdéses témák lehetnek az akciós készülék bekerülési értéke, a magáncélú beszélgetések, a parkolódíj fizetése vagy az adományvonal hívása.

Kedvezményes készülékvásárlás

Amennyiben egy akciós készüléket vásárol a vállalkozás, akkor a bekerülési érték is csak az az engedménnyel csökkentett ár lehet, az az összeg, amit ténylegesen kifizetett a vállalkozás a telefonért.

Ha azonnal, egy összegben írják le a készülék értékét, akkor a Beruházások közül azonnal átvezetik az Értékcsökkenés számlára.

Adózás – Áfa levonhatóság

Adózási szempontból a 70-30 %-os arányt kell megjegyeznünk, azaz 30%-ra teljes levonási tilalom van a telefonálás költségeinél. Néhány kivételtől eltekintve, adózási főszabályként tehát egyáltalán nem számít az, ha a teljes telefonköltség a vállalkozás érdekében merült fel. Az előfizetési díjra ez nem vonatkozik, annak áfája a céges használat arányában levonható.

Az áfa-trv. főszabálya, hogy akkor lehet levonni az áfát, ha a szolgáltatást, terméket az adóköteles, bevételszerző tevékenység érdekében veszi igénybe a vállalkozás. Amennyiben ez csak részben igaz, akkor az áfa levonás is csak részben oldható meg. Ha igazolja a vállalkozás, hogy magáncélra egyáltalán nem használják a telefont, akkor a 70% áfája teljes egészében levonható. A szabályos adózáshoz a  magáncélú és a hivatalos használatot el kell egymástól különíteni, ezt a cégnek kell megoldani.

Mikor vonható le a 30% áfája?

Amennyiben a telefonszolgáltatás költségének minimum 30%-át továbbszámlázzák közvetített szolgáltatásként, akkor levonható a 30% áfája is. Ilyenkor az adózó a saját nevében, más javára jár el, a telefonszolgáltatás igénybe veszi és nyújtja is azt másnak. Adótanácsadó tippünk: tételesen ki kell mutatnia a cégnek, hogy a telefonszolgáltatásnak pontosan melyik részét számlázza tovább. Az alapdíj arányos részét is tovább kell ilyenkor számlázni.

Elkülönített magánbeszélgetések

Amennyiben a cég meg tudta oldani a magánbeszélgetések elkülönítését, és tegyük fel, hogy ez az összes beszélgetés 12%-a lett, akkor így néz ki az adózás az áfa szempontjából:

  • a 12%-ra nem alkalmazható az áfalevonás,
  • míg a fennmaradó 88%-ra alkalmazni kell a 70-30 arányt.

Egyéb szolgáltatások

A parkolási díj áfája sem vonható le, de az internethasználaté igen. Adományvonal hívásánál nem kell az áfára figyelni, ugyanis itt nem kerül áfa felszámításra. Azonban nem számít olyan kiadásnak sem, ami  cég vállalkozási tevékenységét szolgálja, ezért a helyes adózáshoz a Rendívüli ráfordítások közé kell azt könyvelni.