Az internet elterjedése magával hozta az online szerencsejátékok népszerűségének növekedését, ezért itt az ideje, hogy foglalkozzunk a nyeremények utáni adózás kérdéskörével.

Jövedelem és adózási kötelezettség

Adózási kötelezettsége a nyertesnek akkor lesz, amikor jövedelme keletkezik. A jogszerűen szervezett távszerencsejátékokból szerzett nyeremény nem számít jövedelemnek az szja-trv. szerint. Online szerencsejáték/távszerencsejáték szervezését csakis a NAV engedélyével lehet végezni. Jelenleg csak a Szerencsejáték Zrt-nek van ilyen engedélye, a tippmix.pro játék bonyolításához. Tehát ha egy magánszemély a tippmix.pro oldalán szerez nyereményt, akkor az adómentes nyereményt jelent. Az adómentesség korlát nélkül vonatkozik a megnyert összegre.

Egyéb online nyeremények lehetnek a külföldi online fogadások vagy esetleg a tiltott szerencsejátékok, amelyeknél a nyertes magánszemélynek az összevont adóalapjába tartozó jövedelme keletkezik.

Pókerjáték nyereménye

A pókerjáték egy tevékenység végzését jelenti, tehát a pókerből származó jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelmet jelent. A jövedelmet, adózás előtt, csökkenteni lehet az elszámolható költségekkel. A költségek elszámolására két lehetősége van a pókerezőnek: vagy a 10%-os költséghányadot alkalmazza, vagy a tételes költségelszámolást. Egy adott adóévben a két módszer közül csak az egyik alkalmazható, és ezt kell használnia minden más önálló tevékenységének a költségelszámolására is. Adótanácsadó tippünk: ha a 10%-os költségelszámolás szerint számolja ki az adózás alapját szolgáló jövedelmét a magánszemély, akkor év végén lehetősége nyílik arra, hogy áttérjen a tételes költségelszámolásra az adott év tekintetében, ilyenkor természetesen a számláknak, igazolásoknak rendelkezésre kell állniuk.

Mi lehet igazolt költség? Például a berakott tét, vagy az oldal szolgáltatójának befizetett díj.

Online sportfogadás

A tippmix.pro-n kívüli online sportfogadásnál nincs olyan tevékenység, mint a pókerezésnél, ezért az itt megnyert pénz egyéb jövedelmet jelent az adózás tekintetében. Ilyen esetben a bevételt elismert, igazolt költségekkel lehet csökkenteni a keletkező jövedelem kiszámításához. Ügyletenként kell a bevételt a költséggel párosítani, tehát egy vesztes fogadás költségét nem lehet szembeállítani egy nyertes fogadás bevételével.

Az adózási kötelezettség

A játék szervezője nem minden esetben minősül kifizetőnek, ezért ilyenkor az adózás a magánszemély feladata. Be kell fizetnie 16% szja-t és 27 % eho-t a jövedelmek után, az adott negyedévet követő hónap 12. napjáig. Egyéb jövedelem esetén az eho és az szja-előleg alapja a jövedelem 78%-a, mivel a magánszemély nem számolhatja el költségként az eho-t, és nem is térítik meg azt számára.

Ha kifizető a játék szervezője, akkor az ő feladata lesz megállapítani, levonni és befizetni az szja-t. Erről igazolást kell kiadni a magánszemély részére. Az eho megfizetése szintén a nyeremény juttatójának feladata.

>>> Lájkolja az EU-TAX Könyvelő Iroda Facebook-oldalát, és nem marad le semmiről!