Egy cég alapításakor az adózási kérdések sokszor kerülnek háttérbe, és inkább a marketing, termékfejlesztés, üzleti folyamatok kialakítása kerül fókuszba. Az adózásról megfelelően dönteni azért lenne fontos, mert egy jó választással ki lehet használni az esetleges lehetőségeket és megelőzni egy későbbi  kényszerű átalakulást.

Tulajdonosi struktúra és adózási kérdések

Az adómegtakarítások, versenyelőnyök kihasználása érdekében első lépésként a tulajdonosi és cégstruktúrát kell kialakítani. Egy induló társaságnál legtöbbször a tevékenység és a kapcsolódó eszközök egy társaságba kerülnek és ez az alapító magánszemély tulajdonában van. Az alapításkor már érdemes megvizsgálni a tulajdonosi és céges struktúrát is.

Az adózási forma megválasztása

A társasági és adózási forma megválasztásakor mindenképp érdemes szakértővel konzultálni. Vajon érdemes-e az alanyi adómentességet választani? Esetleg a pénzforgalmi elszámolás előnyeit tudná kihasználni a vállalkozás?

Az adózási formák közti választásnál befolyásoló a tervezett árbevétel, a létszám, a tevékenység jellege, a növekedési potenciál. Konkrét tervekre és azok részletes elemzésére van szükség a döntés meghozatala előtt.

A társaság növekedésével a későbbiekben csoportos társaságiadó-alanyiság vagy áfacsoport révén akár likviditási és adminisztrációs előnyöket is élvezhet.

Tőke bevonása kapcsán felmerülő adózási kérdések

Az elinduláshoz, működéshez, fejlődéshez tőkét kell bevonni, és itt a cég korai fázisú vállalkozásként történő nyilvántartásba vétele meghatározó lehet. Az ilyen vállalkozásba történő befektetés ugyanis a befektető részre tao-kedvezmény igénybevételét teszi lehetővé.

Kutatás-fejlesztés adókedvezménye

A kezdő vállalkozásoknál többnyire cél, hogy egy újdonsággal, újszerűséggel bíró terméket, szolgáltatást vigyen a piacra. Előnyös lehet, ha egy tevékenység végzése kutatás-fejlesztésnek minősíthető. Adózási szempontból kutatás-fejlesztés lehet egy IT-fejlesztés, egy új eljárási mód, módszertan. Az ilyen tevékenységhez kedvezmények kapcsolódnak a tao-ban, vállalkozói szja-ban, szochóban, hipaban, innovációs járulékban.

Szellemi tulajdon

Ha a társaság által fejlesztett termék szabadalmaztatható, oltalom alá vonható, szerzői jogi védelemben részesíthető, akkor a termék értékesítéséhez a tao-ban jelentős kedvezmények köthetők.

Adózási kérdések az értékesítésnél

A vevő által igénybe vehető adókedvezmény is hozzásegítheti az induló társaságot a sikerhez. Amennyiben ilyen kedvezmény érvényesíthető, akkor ezt a marketing és ügyfélkommunikációnak ki kell használnia.

Dolgozók motiválása

A kulcsemberek megtartása, motiválása érdekében átgondolandóak egyes adóhatékony lehetőségek, mint például a béren kívüli juttatások, a résztulajdonosi program, értékpapírjuttatások és az egyéb egyes meghatározott juttatások.