Július 1-től az áfa területéhez kapcsolódóan több változással is számolnunk kell, ezekre már most érdemes figyelmet fordítanunk.

Még kevesebb esetben hagyható el a számla

2020. júliustól a korábbinál kevesebb olyan tárgyi adómentes ügylet lesz, ahol nem kötelező számlát adni. Példaként hozható az egyéb oktatás, vagy a tárgyi adómentes ingatlan értékesítése. Marad ebben a körben – azaz számla helyett elegendő bizonylatot adni – a tárgyi adómentes ingatlan bérbeadása. Ha a bérbeadó a bérbeadásra adókötelezettséget választ, akkor a számla kiállítása kötelező marad.

Számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő

Jelenlegi szabályozás szerint a számlakibocsátásra ésszerűen rendelkezésre álló idő 15 nap. 2020. július 1-től a teljesítéstől számított 15 nap helyett 8 napon belül kell kibocsátani a számlát.

Megszűnik a 100 ezer forint áthárított áfa értékhatár

Különösen az alanyi adómentes, katás vállalkozásokat és a fordított áfa adózás alá eső ügyleteket teljesítő vállalkozásokat érinti a 100 ezres értékhatár eltörlése.

Július 1-től nem csak abban az esetben kötelező felírni a számlára a vevő adószámát, ha az áthárított áfa összege legalább 100 ezer forint, hanem minden esetben, vagyis minden belföldi adószámmal rendelkező vevő esetében. Az online számlaadat-szolgáltatás sem csak akkor lesz kötelező, ha az áthárított áfa eléri a 100 ezer forintot, hanem minden belföldi adószámmal rendelkező vevő részére kibocsátott számla esetén.

Bővül az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel rendelkezők köre

2020. januártól már minden belföldi adóalany által kiállított számlára érvényes az online számlaadat-szolgáltatás. Ez alól kivételek azok az ügyletek, amelyeket az „egyablakos rendszerben” jelentenek.

Új online számlaverzió

A számlázóprogram készítők számára az április 1-től érkező új online számla verzió kihívásokat hozhat, mert a hozzá tartozó séma elvárja vagy felajánlja olyan adatok megadását is, amelyek a számla kiállításának időpontjában nem minden esetben érhetőek el. A NAV a kiállításra kerülő számlák adatainak azonnali jelentésén túl innentől kezdve újabb adatok, információk birtokába is jut. Az újabb adatok tartalma nem jelent meg a tavalyi évben még sem számlaképen, sem az áfa törvényben, ezért a legtöbb esetben módosítani kell a számlázóprogramokat is.

Súlyosabb EKAER-bírságok

Annak ellenére, hogy az EKAER szabályok nem változtak az idei évtől, mégis komolyabb bírságokkal is találkozhatunk majd, ugyanis az ismételt szabálysértőkre nagyobb összegű bírságokat szabhat ki a NAV. Érdemes a termékekkel kereskedő vállalkozásoknak, fuvarozóknak, logisztikusoknak továbbképzéseken részt venni.

Webáruházakat érintő áfa változások

Az ide tartozó áfa változás csak 2021-től lesz hatályos, de az uniós irányelv változása miatti belföldi szabályozás már az idei év folyamán megjelenik. Főként webáruházaknak, e-commerce társaságoknak érdemes tisztában lenniük a várható változásokkal. Az egyablakos rendszeren keresztül (Mini Egyablakos Rendszer – MOSS) jelentendő tranzakciók száma bővül, emellett megszűnik az importmentesség a 22 euró alatti termékeknél. A 2021-es évtől bevezetik a harmadik országokból származó termékek kereskedését elősegítő e-kereskedelmi webplatformokra vonatkozó áfa adózás szabályait is.