Az éttermi szolgáltatások esetében ez év januárjában bevezetésre került egy 18%-os kedvezményes áfakulcs. Az új áfakulcs az ételforgalom és a helyben készített, de nem alkoholtartalmú italforgalom esetében alkalmazható, és jövő évtől egy újabb csökkentéssel, 5%-ra fog változni.

Felszolgálási díj

A felszolgálási díjat azért számítják fel a vendéglátásban, mert a felszolgáló közreműködik a kiszolgálásban. Ezt az összeget a vendéglátásban közreműködőknek havonta kell kifizetni.

Az adózás tekintetében kétféleképp értelmezhető a jogszabály: egyrészt szigorúan véve az áfatrv. szerint csak a termékértékesítés – az étel- és nem alkoholos italforgalom – tekintetében érvényesíthető a 18%-os adó. Ez a kitétel tehát a szolgáltatásokat, pl. a felszolgálást nem sorolja ide. Másik értelmezés szerint a felszolgálás egy olyan szolgáltatás, ami közvetlenül kapcsolódik az étkezőhelyi vendéglátáshoz, tehát a fő- és mellékszolgáltatás viszonyrendszere alkalmazható.

A NAV által kiadott tájékoztató szerint a fő- és mellékügyletek viszonyrendszere az erősebb, és a jelen esetben alkalmazandó szabály. Ez azt jelenti, hogy a felszolgálási díj áfakulcsa követi a felszolgált ételek és italok áfakulcsát.

Ha nemcsak 18%-os, hanem 27%-os áfakulccsal is adtak ki ételt, akkor meg kell osztani a felszolgálási díjat az eltérő adókulcs alá tartozó ételek, italok értékének arányában. Célszerű a blokkon, illetve a pénztárgépben feltüntetni a ’szervízdíj 18’ és a ’szervízdíj 27’ kategóriákat.

Mi lesz az áfakulcs, ha meggondolja magát a vendég?

Egy cukrászdában például többnyire teljesen egyértelmű, hogy egy sütit elvitelre kér a vendég, vagy helyben fogyasztásra. Azonban egy étteremben előfordul, hogy a helyben fogyasztásra kért ételt, vagy annak maradékát végül mégis becsomagoltatják és elviszik. Ilyenkor nem kell a magasabb adókulcsot érvényesíteni, az elvitel ellenére, hiszen a maradék önmagában nem forgalomképes termék, nem történik tehát új ügylet, vagyis marad a helyben fogyasztás áfakulcsa.

Következő példának vegyünk egy gyorséttermet, ahol a helyben fogyasztás annyiban tér el az elviteltől, hogy az ételt vagy tálcára teszik, vagy papírtasakba. Érdekes szituáció lehet, amikor a vendég helyben fogyasztásra kér, de fizetés után meggondolja magát és mégis elviszi az ételt. Ekkor az áfakulcs a vendég eredeti szándéka szerint kerül meghatározásra.  Tehát ha a vendég időközben meggondolja magát, akkor a vendéglátóhely nem köteles módosítani az áfakulcsot. Ha fordítva történik, azaz először elvitelre kéri az ételt, majd fizetés után mégis ott fogyasztja el a vendég, akkor a számára történt értékesítés során nem alkalmazható a kedvezményes áfakulcs, utólag sem.

Gyakori kérdések az éttermi áfakulcs témájában:

A boltban készített kávé milyen áfakulcs alá esik? 27%, nem kedvezményes

A catering szolgáltatásra lehet-e alkalmazni a kedvezményes áfakulcsot? Nem

Alkoholt tartalmaz az étel, lehet-e a kedvezményes áfakulcsot alkalmazni helyben fogyasztásnál? Igen