Azoknál a cégeknél, akik rendszeresen szereznek be külföldről árut, szolgáltatást, lényeges kérdés az árfolyamkockázat minimalizálása. 2014 és 2015 valószínűleg nem csak az olajárak eséséről lesz nevezetes, hanem a rövid idő alatt akár 15-20%-ot romló/erősödő devizapárokról. Minden pénzügyi vezető rémálma az ilyen volatilitás, és az előrejelzések szerint nem várható az év hátralévő részében sem kiszámítható, 2-3%-os sávon belül mozgó árfolyam.

Néhány tisztázandó kérdés

Ha a vállalkozás bevételeit vagy költségeit a devizás hatások jelentős mértékben érintik, akkor

  • érdemes áttekinteni, hogy milyen összeg az, ami rendszeresen ki van téve a devizaárfolyamok mozgásának, és az árfolyamkockázatnak
  • utána kell járni, hogy van-e egyéb tényező, amely befolyásolja a cég bevételeit, kiadásait
  • egyeztetni kell a beszerzés és az értékesítés vezetőivel, vajon ők hogyan tudnak segíteni az árfolyamkockázatok kezelésében

Ne higgyen a jóslatoknak

Ha egyazon napon teszi fel arra vonatkozó kérdését, hogy vajon fél év múlva milyen árfolyammal kell számolni egy adott deviza és a forint viszonyában, akkor a megkérdezettek biztosan mind különböző értéket fognak mondani, és ezek iránya is valószínűleg nagyot fog szórni a jelenlegivel összevetve. Adótanácsadó tippünk: nem szabad a trendeket alapul venni, csakis a ténylegesen felmerült árfolyamkockázatra kell koncentrálni, és arra, hogyan tudja azt lefedezni.

A fedezeti politika lehet

  • defenzív: meghatározzuk a legrosszabb kimenetelt, és kizárjuk az annál rosszabb lehetőségeket,
  • offenzív: arra törekszünk, hogy a fedezeti ügyletek önmagukban is nyereségesek legyenek.

Devizás bevételek kiadások

Ha rendszeresen jelentkezik devizában árbevétel a cégnél, akkor érdemes a konverzió árfolyamát előre rögzíteni. A határidős árfolyam a futamidő hosszával arányosan magasabb, ezért hosszabb távú árfolyam-biztosítás esetén érdemes élni ezzel az árfolyamkockázat-minimalizáló eszközzel. Ha devizakiadásra számít egy adott időpontban, akkor érdemes rögzíteni a konverzió árfolyamát egy elfogadható szinten. A határidős árfolyam előbb említett viselkedése miatt ez a lehetőség inkább rövidebb távú árfolyamkockázat kiküszöbölésére ajánlott.

A határidős árfolyam

A határidős (forward) árfolyam értéke az azonnali (spot) árfolyam és a swap pontok összege. A spot árfolyam a T+2 értéknapra jegyzett piaci árfolyamot jelzi. A forward árfolyamot nem a bank várakozásai határozzák meg, hanem egy általános pénzügyi számításon alapul. Mivel a forint kamatlába magasabb, mint a leggyakrabban használt többi devizáé, ezért a határidős árfolyamok is magasabbak lesznek, mint a spot árfolyamok.

Néhány tanács árfolyamkockázat kezelésére

Elképzelhető, hogy később értesül egy devizakitettséget, árfolyamkockázatot jelentő megállapodásról, mint ahogyan még veszteség nélkül tudta volna kezelni, de ilyenkor semmiképp ne bízzon abban, hogy az árfolyam kedvezőbb lesz, inkább vállaljon fel egy veszteséges pozíciót a kisebb veszteség érdekében.

Ha valóban jelentős árfolyamkockázatokkal kell számolnia a vállalkozásnak, akkor érdemes professzionális FX kockázatkezelő eszközt beszereznie.