Az idei évtől A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény (Tao-trv.) szerint a magánszemélyeknek és a más vállalkozásoknak adott áruminták egyaránt a vállalkozási tevékenysége érdekében felmerült elismert költségek, tehát a társasági adó alapját nem növelik. A cikkben az áruminta társasági adó és  ÁFA-vonzatát mutatjuk be.

Kinek adható áruminta?

A Tao-trv. az SZJA-trv. szerinti árumintát említi csak, amelyről úgy tesz említést, mint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség. Ez az így említett áruminta csak magánszemélynek adott áruminta lehet, az SZJA-trv-re hivatkozás miatt.

Természetesen árumintát adhat egy cég egy másik cégnek is, ebben az esetben az ÁFA-trv. szerinti árumintáról beszélünk. Ez olyan térítésmentes juttatásnak számít, amely a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült, elismert költség. A tavalyi év végéig érvényes szabályozás szerint még ahhoz, hogy a társasági adóalapot ne növelje az ÁFA-trv szerinti áruminta értéke, egy nyilatkozatra volt szükség, de a 2013. január 1-i jogszabályváltozás óta ez elhagyható.

Mi az áruminta az ÁFA-trv. megfogalmazásában? A képviselt termék kisebb és jellemző része vagy mennyisége, amelyet a termék bemutatásának céljára adnak, és más célra nem is alkalmasak fizikai állapotuk, vagyoni értékük miatt. Étel és ital esetében könnyebb megállapítani, hogy mi számít mintának, tartós fogyasztási cikkek esetében azt kell szem előtt tartani, hogy az áruminta ne legyen alkalmas tartós használatra. A legegyszerűbb, ha az „áruminta” kifejezést feltüntetik a terméken, valamint a „kereskedelmi forgalomba nem hozható” kifejezést.

Nem minősül termékértékesítésnek, így nincs ÁFA fizetési kötelezettség akkor amikor árumintát ad át a vállalkozás. Az ÁFA szabályai szerint minden olyan termékátadás vállalkozási céllal történik, amikor a tevékenység előmozdítása érdekében ad át kis értékű terméket a vállalkozás, a meglévő üzleti kapcsolat ápolása vagy új kapcsolat kialakítása érdekében. Az ilyen céllal adott termék beszerzésekor az ÁFA visszaigényelhető, ha a vállalkozás gazdasági tevékenysége adólevonásra jogosító tevékenység. Éppen ezért, ha egy beszerzett termékről utólag döntenek úgy, hogy azt nem értékesítik, hanem árumintaként adják át, akkor nincs szükség az ÁFA-levonás utólagos korrekciójára, továbbra is levonható az ÁFA.