Ha valaki olyan borítékot talál postaládájában, ami az adófolyószámla értesítőt tartalmazza, érdemes átolvasni miről is van szó. Lehet, hogy túlfizetésünk van, a valószínűbb azonban az, hogy tartozunk valakinek. Vagy a NAV-nak, vagy az önkormányzatnak. A tét nem kicsi.

Érdemes átnézni azokat a kivonatokat, amiket az adóhatóság, vagy a helyi önkormányzat küld. Az adófolyószámláról szóló látszólag jelentéktelen papír sokat érhet. Van, aki a hasonló papírokat olvasatlanul hajítja a kukába. Az a férfi már biztosan nem, aki azt az értesítést dobta a szemétbe, hogy elévült az adókövetelése.

Adófolyószámla: kivonat és értesítés

Szánjunk időt arra, hogy átnézzük az adófolyószámláról szóló kivonatot és a pótlékértesítőt. Az ilyen típusú eljárások igen költségek az adóhatóság számára is, ezért értesítést csak azok kapnak, akiknek legalább 1000 forintos túlfizetésük, vagy tartozásuk van az adófolyószámlájukon. Azokat is értesítik, akiknek késedelmi pótlékot számítottak fel. Érdemes néhány szót szólni a késedelmi pótlékról. Augusztus eleje óta bárki lekérdezheti, hogy érintette -e, november 15-ig pedig bárki következmények nélkül befizethette. Sárga csekket egyik késő se keressen, az adófolyószámlán rögzített elmaradást csak átutalással tudjuk rendezni.

Az adófolyószámla is hazudhat?

Ha valaki úgy érzi, hogy átveri a NAV, azaz nem hiszi el a kivonat igazságtartalmát, azt többféleképpen jelezheti. A www.nav.gov.hu-ról letöltött “észrevétel” című nyomtatvány a legegyszerűbb. A NAV telefonos ügyfélszolgálata vélhetően nem csak több idővel, de több stresszel is jár. A személyes ügyintézésről azt gondoljuk, hogy a vérnyomással küzdőknek okozhat gondot. De talán akkor is ez a leghatékonyabb.

Nézzük az adófolyószámla-kivonatot!

Ha néhány percet szánunk az adófolyószámla kivonat tanulmányozására, talán nem lesz olyan idegen a papír. 5-5 oszlop gondoskodik a bevallási és a pénzforgalmi adó elkülönítéséről. A pénzforgalmunk módjairól külön címszavakat vezetnek. Pozitív előjel jelzi a kiutalást, a negatív a befizetést. Ha átnézzük a papírt, rájöhetünk, hogy vagy túlfizetésről, vagy tartozásról, vagy zéró egyenlegről tájékoztattak. Túlfizetés esetén – eláruljuk: ez a ritkább- valószínűleg tényleg több pénzt adtunk az adóhivatalnak. Az is lehetséges, hogy elfelejtettünk bevallani, miközben az adót befizettük. Ilyen talán csak egy adózós mesében fordulhat elő, ahol a hős adózó túl sok pénzt ad a hivatalnak. Minden esetre a legjobb, ha meghagyjuk a túlfizetésünket későbbi, nehéz napokra. Természetesen a második eset a gyakoribb, azaz, amikor tartozásunk van. Mi a teendő? Az adófolyószámláról szóló papírt tegyük az asztalra, nyugodjunk meg. Komolyra fordítva a szót, derítsük ki, miből ered a tartozás. Leggyakoribb, hogy elfelejtettünk elintézni egy befizetést. A késedelmi pótlék nem vicc, egy év múlva vonja a NAV, tehát fizessünk mielőbb. Ha úgy érezzük, jogtalanul vádolnak, marad a fent említett három módszer egyike.

Sok sikert kívánunk!

Megjegyzés: az adófolyószámlán nemcsak az adóhatósággal folyó ügyeinket láthatjuk, értesítést kapunk arról is, mennyivel tartozunk az önkormányzatnak, mit nem egyenlítettünk még ki, mennyi a helyi, vagy éppen a gépjármű adó.