2012-ben búcsúztatjuk az evát, „aki” nem túl szépen köszön le, a kezdetinek több, mint kétszeresével, már 37%-os kulccsal „egyszerűsíti le” az adózásunkat.

Az EVA a kormányzati indoklás szerint

A Nemzetgazdasági Minisztériumban már a jövő évtől bevezetendő, új pénzforgalmi szemléletű reáltevékenység alapú adónemen dolgoznak, amely nagyjából helyettesíteni fogja a kieső adózási formát, és az elképzelések szerint 200-300 ezer vállalkozás választhatja majd. Az eva a kormányzati indoklás szerint nem kompatibilis az új, egykulcsos SZJA-val, és a 16%-ra csökkent adóterhelés miatt nincs is már rá szükség.

Az Európai Uniót is meg kell még győzni a tervezett adónemről, ugyanis minden áfára kiterjedő változtatáshoz szükséges Brüsszel jóváhagyása. Az eva 8 éve átment a szigorú véleményezésen, de félő, hogy most több lesz az ellenvetés, ezért már nyáron elkezdi a kormány az informális egyeztetéseket.
Jellemzően most az evát a szolgáltatói szférában működő, kevés elszámolható költséggel rendelkező egyéni vállalkozók választják. A jelenlegi evás körben a 30 millió forint éves árbevételt meg nem haladó cégek adózhatnak, a kb. 80 ezer cég fele a tudományos, szakmai műszaki területen tevékenykedik. Az új adófajta alá a termeléssel foglalkozó vállalkozásokat várják. Kedvező lesz a növekedést felmutató cégeknek, hiszen a fejlesztés érdekében visszaforgatott jövedelem csökkenti az adóalapot. A kormány szándéka szerint a legális munkavállalást is növelné, hiszen egy kisebb adót könnyebben kigazdálkodnak az üzleti szereplők. Valószínűleg nem lesz magasabb a kulcs, mint a mostani evás 37%. Októberben már a vállalkozók felkészítése is megkezdődne, hiszen időt kell hagyni a kilépésre vagy a csatlakozásra.

Annyi bizonyos, hogy bármilyen kör is legyen érintve, mindenképp a bevételek és kiadások éves mértékének és összetételének alapos tervezése szükséges egy adózási váltás előtt, például minél magasabbak a költségek az árbevételhez képest, annál kevésbé éri meg egy ilyen adót választani.
Célszerű könyvelője tanácsait is meghallgatnia arról, hogy milyen adózási forma mellett milyen költségei lesznek a vállalkozásnak. Általánosságban elmondható, hogy ha evával és anélkül is körülbelül ugyanoda jutunk a számításokkal, akkor érdemes az evát választani, hiszen átláthatóbb adminisztrációt biztosít.

Ha hasznosnak, informatívnak ítéli meg cikkünket, kérjük, ajánljon minket. Várjuk az evával kapcsolatos véleményeket is: Önök mit gondolnak, érdemes ilyen magas kulcs mellett fenntartani egy ilyen adóformát? Egyetértenek a csatlakozáshoz kapcsolódó – tevékenységi körre, árbevételre vonatkozó – szűkítő feltételekkel? Vajon az eva-körből kilépő vállalkozók a szürke-gazdaságba fognak menekülni?