A magyar népesség befektetési kultúrája sajnos kezdetlegesnek mondható. A tervgazdaságban töltött 40 év után keveseknek van megfelelő tudása, információja arról, hogyan csökkenthetik a kockázatot vagy hogyan kerülhetik el a csaló befektetési ajánlatokat. A kockázatot teljesen kiiktatni nem lehetséges. A csalókat azonban el lehet kerülni, néhány szempontot összegyűjtöttem, amelyeket érdemes mérlegelni, mielőtt a pénzüket rábízzák valakire.

A legkisebb kockázatot a bankszámlán történő lekötés vagy az államilag garantált kötvények megvásárlása jelenti. Ha magasabb hozamot vár valaki, akkor számolnia kell azzal is, hogy a befektetésének a kockázata is magasabb lesz. A tőzsdei ügyleteknél például már érdemes olvasgatni az idevágó szakirodalmat, azért, hogy ne csak vaktában elvert pénz legyen az összegyűjtött vagyon.

A csalásoknak vannak közös vonásai, így a befektetési csalás esetében is, érdemes ezekkel tisztában lenni, és így időben lehetségessé válik a felismerésük is. A piramisjátékokról van már akkora tapasztalata az embereknek, hogy ne ugorjanak bele egy ilyen lehetőségbe. De még mindig sokan vannak, akik elhiszik, hogy övék egy nagy értékű nyeremény, ha befizetnek x %-ot a nyeremény értékéből előre. Miért gondolják, hogy valóban nyerhetnek egy olyan játékon, amelybe be se neveztek?

Befektetési csalás kiküszöbőlése

Tartsa szem előtt: ha túl szép az ígért hozam, akkor már érdemes gyanakodni. Soha nem szabad azt gondolni, hogy „de ez most tényleg más.” Jól jön ilyenkor egy kis „nyomozás”, amelyben ezek az eszközök lehetnek a segítségünkre:

  • a PSZÁF honlapján utána lehet nézni minden pénzügyi közvetítőnek, pénzintézetnek, az is megtalálható itt, hogy milyen tevékenységekre kapott engedélyt (pénzgyűjtés, biztosítás közvetítés stb.)
  • ha a cégnek nincs néhány éves múltja, nincs fellelhető mérlege, akkor lényegesen nagyobb a kockázat
  • a google-ben a cég nevére keresve akár véleményeket is találhatunk, főleg, ha többen pórul jártak már a céggel, biztosan találunk széles visszhangot a történtekről
  • a domain név bejegyzése is árulkodhat, megnézhető, hogy mikor jegyezték be a címet és hogy ki a bejegyzője (domain.hu vagy domain.com oldalon)

Amit érdemes megfontolni: ma forintban kockázatok nélkül maximum 7% évi kamatot lehet elérni, euroban pedig maximum 4%-ot. Vajon ha egy cég 13%-os hozamot ígér kötvényére, akkor mi a kockázata annak, hogy soha nem fogja a pénzt visszafizetni? Hogyan tud valaki úgy nyújtani havi 10%-os kamatos kamatot, hogy még a saját hasznát is kiveszi a befektetésből?

Az ügynököktől érdemes távol tartani magunkat, ha mégis velük üzletelünk, mindenképp szakmai végzettséggel bíró ügynököt válasszunk, ne olyat, aki kényszerpályán került erre a területre és gond nélkül elhiszi az általa képviselt cég minden állítását, miközben csak a hazavihető busás jutalék lebeg a szeme előtt

Az elmúlt évben több helyen lehetett olvasni „osztrák hitel” ajánlatokról. A közös jellemzőjük, hogy vannak olyan feltételek, amelyek kizáró tényezők egy magyar hitelintézetnél, de az osztráknál nem. Az ügyintézői alapdíjon felül egyéb költségek miatt több tízezer forintot is elkértek indításként, és ezután bottal üthették a nyomát. Itt a csalók az idegen nyelv nem ismeretét lovagolták meg, és az ismeretlen ország eltérő pénzügyi viszonyainak lehetőségét, amely sokak számára hihetőnek tűnt.

Olyan ajánlattal is találkozhatunk, ahol azt ígérik, hogy eltüntetik az addigi hitelekkel kapcsolatos információkat, hogy az ügyfél kaphasson hitelkártyát vagy újabb hitelt vehessen fel. Nem érdemes pénzt fizetni előre ilyen esetekben se, a legtöbbször nem tudják szavukat állni a szervezők.

Az arany és gyémánt befektetések ajánlói is időnként fel-felbukkannak, de átgondolandó kérdésekből itt sincs hiány: a befektetésnél az árak átláthatósága alap szempont, de a gyémánt ára egy átlagember számára nem publikus, nincs olyan azonnali piaca, mint például az aranynak. A gyémánt árát ráadásul nagyon nehéz megállapítani, szakértelmet, tapasztalatot igényel. Nehéz az újraértékesíthetősége, hisz nincs valódi piaca, a gyémántkereskedelem a világon néhány cég kezében van.