Mit jelent pontosan a behívás alapján történő munkavégzés?

A tavaly életbe lépett új Munka Törvénykönyve nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy az atipikus foglalkoztatási formákat egyértelműen szabályozza. Ilyenek például, ha több munkáltató számára végez a dolgozó munkát, a távmunkavégzés, vagy a behívásos munkavégzés is.

Miért törtek előre az atipikus foglalkoztatási formák?

Okok:

  • gazdasági válság
  • munkáltatók költségcsökkentési szándéka
  • kommunikációs és informatikai rendszerek fejlődése

Előnyei:

  • elősegítik a munkaerő-piaci rugalmasságot
  • magasabb foglalkoztatási szintet eredményezhetnek
  • rugalmasabb átmenetet biztosítanak a munkaerő-piaci státuszok között

Az atipikus foglalkoztatási formák átmenetet jelentenek a z állandó, teljes munkaidős és a munkát egyáltalán nem vállaló (v. önfoglalkoztató) munkavállalók és a nem egyenletes működéssel/megrendelésekkel dolgozó vállalkozók között.

Külföldön leginkább a nők, a kisgyermekes anyák használják ki a részmunkaidős foglalkoztatás előnyeit, illetve a tanácsadói, szellemi szabadfoglalkozású munkakörökben népszerű.

A behívásos munkavégzés azonban jellemzően a fizikai, termelő munka területén jelenthet optimalizálást.

A behívásos munkavégzés jellemzői

Az új Mt. a 193. paragrafusban tárgyalja az atipikus munkavégzés ezen fajtáját. A

  • maximum napi 6 órás munkavégzést jelentő,
  • a feladatok esedékességéhez igazodó,
  • munkaszerződés alapján létrejött munkaviszony

a behívásos munkavégzés.

A munkaidőkeret nem lehet 4 hónapnál több.  Az Mt. kimondja még, hogy legalább 3 nappal előre közölni kell a munkavállalóval a munkavégzés időpontját. A 6 óra felső korlát, alsó időhatár nincs.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

Milyen előnyei vannak a munkavállaló számára a behívásos munkavégzésnek?

Ha a munkavállaló hajlandó a rugalmas munkavégzésre és nincs akadálya, hogy a behívás után 3 nappal munkába tudjon állni, akkor kiváló megoldás lehet a magánélet és a munka összehangolására.

A Kollektív szerződésben eltérhetnek felek mindkét fél előnyére a jogszabálytól, de kollektív szerződés nélkül csak a munkavállaló javára.

Mikor előnyös a munkáltatónak?

Ha nincs a dolgozói számára feladat, és költséget szeretne spórolni, akkor a normál munkavégzéshez képest megtakaríthatja az állásidőre fizetett díjazást.

Hogyan áll fenn biztosítása a munkavállalónak?

A biztosítási jogviszony a munkaviszonnyal együtt jön létre (azaz az alapjául szolgáló jogviszonnyal együtt), ezért ilyenkor a szerződés aláírásával biztosított lesz a dolgozó, és be kell őt jelenteni. Még ha nem  is történik behívás egy adott napra, vagy hétre, akkor is fennáll a biztosítás.