A háztartási munkára alkalmazott személynél a bejelentés nem jelent adó- és járulékfizetési kötelezettséget, de ha ezt elmulasztják, akkor komoly bírságot kaphat az alkalmazó.

 

Mit jelent a háztartási munka?

A háztartási munka az adott személy és a vele együtt élő személyek, közeli hozzátartozók mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását jelentő munka. Ide tartozik például a takarítás, a kertészkedés, a gyerekfelügyelet.

Háztartási munka csak természetes személyek közti megállapodáson alapulhat. A megállapodásnak mindenféle üzleti céltól mentesnek kell lennie. A háztartási alkalmazott nem lehet egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, sem pedig társas vállalkozás tagja, munkavállalója.

 

A bejelentés

A foglalkoztatónak a munkavégzés kezdete előtt be kell jelentenie az adóhatóság részére a foglalkoztató adóazonosító jelét, a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét, valamint a foglalkoztatás kezdő dátumát. A bejelentés történhet több hónapra előre, vagy havonta. A bejelentés az adott napot magában foglaló hónap utolsó napjáig érvényes, vagy több hónapra előre az utolsó hónap utolsó napjáig. A bejelentést vissza lehet vonni, 24 órán belül.

 

Regisztrációs díj fizetése a bejelentés után

A foglalkoztatónak a háztartási alkalmazottak után 1000 Ft havi regisztrációs díjat kell fizetnie. A regisztrációs díj összege nem függ attól, hogy a hónapon belül hány nap foglalkoztatják a háztartási alkalmazottat. A díj akkor sem jár vissza, ha az adott hónapban mégsem került sor a foglalkoztatásra.

Ha több családnál is dolgozik a házi alkalmazott és mindenhol megtörténik a bejelentés, akkor mindenhol meg kell fizetni a regisztrációs díjat. Tehát nem menti fel a fizetés alól, ha máshol már bejelentették a segítőt, és a díjat is megfizették utána. A bírság akár 100 ezer forint is lehet, ha nem történik meg a bejelentés és a regisztrációs díj megfizetése.

 

A háztartási alkalmazott jövedelme

A házi segítő jövedelme adórendszeren kívüli kereset, amelyre nem kell sem adót, sem járulékot fizetni, valamint nem kell az adóbevallásban feltüntetni.

A regisztrációs díj megfizetése nem jelenti a társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot.

 

Jogviszony megítélése

A háztartási munka végezhető munkaviszonyban is, de egyéb, munkavégzésre irányuló polgári jogi viszonyban is, megbízás vagy vállalkozás keretében. A színlelt szerződésekre azonban figyelni kell.

Amennyiben például minden munkanapon, 8 és 16,20 között a foglalkoztató eszközeivel, az utasításai szerint végzi a munkát a takarítónő, akkor munkaszerződést kell kötniük a feleknek. Ekkor jár a takarítónőnek a szabadság, a betegszabadság, a munkabér védelme.