Ha a magánszemély vagy az egyéni vállalkozó külföldön szerez bevételt, illetve belföldön szerez bevételt külföldi pénznemben, akkor kötelező számára a bevétel átszámítása, hisz az adómegállapítás során a jövedelem kiszámításához a bevételeket és a költségeket forintban kell meghatározni.

Bevétel átszámítása az MNB hivatalos devizaárfolyamán

A külföldi pénznemben keletkezett bevételt az MNB hivatalos devizaárfolyamán kell forintra számítani. Ha az adott pénznem nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam lapján, akkor az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell használni.

Adóbevallás forintban

A személyi jövedelemadót forintban kell bevallani és teljesíteni. Az adatokat forintban kell feltüntetni a bevallásban. A munkáltatónak, kifizetőnek szintén így kell eljárnia, ha egy magánszemély részére külföldi pénznemben teljesít kifizetést Magyarországon. A kontroll adatszolgáltatásnak szintén forintos adatokat kell tartalmaznia.

Bevétel átszámítása különféle módszerekkel

Az MNB árfolyamát is többféleképpen lehet felhasználni a bevétel átszámítása esetén, a magánszemélyt választási lehetőség illeti meg.  A fő szabály szerint a bevételszerzés napján érvényes árfolyamot kell alkalmazni az átváltáskor.

Bevétel megszerzésének napja: az a nap, amikor a bevételt a magánszemély birtokba vette, vagy az ő javára más személy birtokba vette, vagy az a nap, amikor az összeget a fizetési számláján jóváírták.

Ha nem pénzben kapja a bevételt a magánszemély, akkor speciális szabályok állnak rendelkezésre a bevétel átszámítása végrehajtásához:

  • a pénzügyi eszköznek nem minősülő vásárolt jog vagy követelés esetén a megszerzéskori
  • értékpapír átruházásnál az értékpapír tulajdonjog megszerzése napján érvényes, dematerializált értékpapírnál az értékpapírszámlán történő jóváírás napján érvényes
  • értékpapírnak nem minősülő pénzügyi eszköz esetén az ügylet teljesítésének/lezárásának időpontjabeli

árfolyam lesz irányadó.

Ha külföldi pénznemben szerezte a bevételt a magánszemély, és rendelkezik a bevétel megszerzését követő 15 napon belül pénzügyi intézmény által kiadott, az adott pénzösszeg eladását igazoló, a magánszemély nevére szóló bizonylattal, akkor a váltáskor figyelembe vett árfolyamot a bizonylaton szereplő összegre alkalmazhatja a magánszemély.

Amennyiben úgy dönt a magánszemély, akkor a fentiek helyett a bevétel megszerzését megelőző hónap 15. napján érvényes MNB árfolyamot is használhatja az átszámításhoz.

Ingatlan bérbeadás devizáért

Ha a magánszemély devizában kapja a kiadott ingatlanja után a bevételt, akkor az adóelőleg megállapításhoz át kell számítania az összeget forintra. Az átszámítást megteheti a bevétel átutalásának napján érvényes árfolyamon, vagy a megelőző hónap 15. napján érvényes árfolyamon.

Kamat, osztalék külföldi pénznemben

Külföldi pénznemben szerzett kamatjövedelem, osztalék esetén az adót ugyanabban a külföldi pénznemben kell megállapítani, levonni és a jövedelem megszerzésének napján érvényes árfolyamon átszámítani, majd forintban megfizetni.