A cégalapítás költségei nem csak az egyes eljárási díjakat jelentik, hanem az egyes esetekben kötelezően befizetendő törzstőkét is. A cikkben sorra vettük az egyes alapvető kötelezettségekkel járó pénzkifizetéseket, társasági formák szerint.

Szakhatósági engedélyek

Az önkormányzat, illetve a kamara tud leginkább segíteni abban, hogy az adott tevékenységhez milyen szakhatósági engedélyek szükségesek, illetve milyen tevékenység végezhető csakis egy adott végzettség, képesítés birtokában. A cégalapítás költségeinek számbavételekor érdemes arra is gondolni, hogy egy-egy engedély megszerzése mekkora költséget jelent, illetve mennyivel kerül többe egy olyan alkalmazott felvétele, aki az adott, elvárt képesítésnek megfelel, ha mi magunk híján vagyunk annak.

Ügyvéd, adótanácsadó

A cégalapítás költségei esetében figyelembe kell vennünk az ügyvéd munkadíját, aki segít a létesítő okiratot elkészíteni és ellenjegyzi azt, valamint a cégbíróság előtti eljárásban képvisel.

A legkedvezőbb vállalkozási és adózási forma kiválasztásához adótanácsadó szükséges, aki jól irányzott kérdéseivel segít meghozni a legjobb döntést.

Cégalapítás költségei cégformánként

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás elindítása ingyenes, és bármikor szüneteltetni is lehet a tevékenységet. Viszont ha nem kisadózó az egyéni vállalkozó, akkor adóterhei arányosan magasabbak lehetnek, mint a társaságot alapító vállalkozóké.

Társaság alapítása

A cégalapítás költségei magasabbak társaság esetén: magasabb az illeték és általában számolni kell törzstőkével is, de például sok pályázaton csak társaságok indulhatnak, egyéni vállalkozók egyáltalán nem, tehát a cégalapítás költségein túl más szempont is befolyásolhatja a választást.

Vállalkozási forma választása

Az alábbiakban a cégalapítás költségeit mutatjuk be az egyes formáknál:

Minimum törzstőke: Nincs az egyéni vállalkozásnál, az egyéni cégnél, a közkereseti társaságnál (kkt), a betéti társaságnál (bt). A kft. esetében 3 millió forint, az rt. esetében 5 millió forint, nyilvános rt.-nél 20 millió forint.

Cégbírósági eljárási illetéket nem kell fizetni az egyéni vállalkozásnál. Egyéni cégnél 30 ezer forintot, a kkt. és a bt. esetében 50 ezret, kft. és rt. esetében 100 ezret kell fizetni. Az összegek lefeleződnek, ha szerződésminta áll rendelkezésre.

Közzétételért az egyéni vállalkozó nem fizet, a többi forma 5 ezer forintot, de szerződésminta esetén ezeknél sem kell fizetni.

Banki ügyek

Bankszámlát kell nyitnia minden vállalkozásnak, illetve az áfaalany egyéni vállalkozónak is, amelynek szintén lehetnek költségei. Mindig kérdezze meg, van-e lehetőség elektronikus bankolásra, mert annak általában alacsonyabbak a költségei. Fontos, hogy a megnyitott bankszámlák adatait közölje az adóhatósággal és a cégbírósággal.

Bejelentkezések

A vállalkozásnak 15 napon belül be kell jelentkezni az önkormányzati adóhatósághoz.

Az adóhatóság felé is van bejelentési kötelezettség –annak ellenére, hogy a cégbírósági eljárásban megtörténik az adószám igénylése-, erre szintén 15 napja van a cégnek a cégbírósági bejelentkezéstől számítva. Többnyire a cég könyvelője végzi ezt a feladatot.

A bejelentéseket nem érdemes félvállról venni, mert komoly bírságokkal nőhetnek meg a cégalapítás költségei.

 

>>> Lájkolja az EU-TAX Könyvelő Iroda Facebook oldalát, és nem marad le semmiről!