A céges bankkártya költséghatékonyabb külföldi használata csak némi odafigyelés kérdése. A legtöbb vállalkozásnál már egyértelmű, hogy magán kiadásokat nem célszerű a céges kártyával fizetni, mert adóköteles kiadásokat jelent, ami szja és eho fizetési kötelezettséget takar. Mire érdemes még figyelni, amikor a bankkártyát külföldi üzleti úton használjuk?

Megfelelő bizonylatok

Sok esetben nehézséget okoz a bizonylatok beszerzése külföldön, ezért olyan helyeken érdemes kártyával fizetni, ahol biztosan a megfelelő bizonylatot adják.

Elfogadott kártyatípusok

Országonként eltérő lehet, hogy milyen bankkártyát fogadnak el. Magyarországon a legtöbb bankkártyát a Visa vagy a Mastercard bocsájtja ki, de ezek a kártyák sincsenek mindenhol az elfogadott fizetési lehetőségek között. Érdemes tájékozódni az üzleti út előtt az elfogadott bankkártyákról.

Ha meggyőződött róla, hogy az adott bankkártyát a kívánt országban elfogadják, akkor ajánlott megnézni a kártyához tartozó szerződéses feltételeket is.

Céges  bankkártya optimális használata

A külföldön történő kártyás fizetés jellemzően ugyanúgy ingyenes, mint a belföldi. Amiben már érdemes egy kis számolást végezni:

  • pénzfelvét – fontos, hogy milyen pénznemben
  • fizetés nem az adott ország pénznemében – sok esetben a terminálok felismerik, hogy milyen számlához kapcsolódik a kártya és felkínálják a fizetést abban a pénznemben, esetünkben a forintban történő fizetést. Az árfolyam kiírásra kerül, de figyelni kell arra, hogy jellemzően nem az általunk megszokott 1 EUR=400 Ft formában, hanem az 1 HUF=0,0025 EUR számítással. Erre érdemes felkészülni, ha hirtelen szeretnénk dönteni arról, elfogadjuk-e a felkínált árfolyamot.

Devizaszámlához kapcsolt céges bankkártya

A rendszeresen külföldre utaztató cégekre jellemző, hogy van devizabevételük, és így devizaszámlájuk is. Érdemes ilyenkor a külföldi költéseket a devizaszámlához kapcsolt bankkártyával rendezni. Az árfolyamváltozás miatt ugyanis nehezen kalkulálható előre egy –egy külföldi üzleti út költsége. A repülőjegyre, szállodai árra nincs ráhatása a társaságnak, az ingadozó devizaárfolyam hatását azonban lehet így mérsékelni.

Banki kapcsolattartó tájékoztatása

Célszerű tájékoztatni a bankot arról, ha külföldön is használni kívánja a társaság a kártyát egy bizonyos időszakban. Elkerülhető, hogy a bank visszaélésként érzékelje a külföldi költést és letiltsa a kártyát.

Üzemanyagkártya

Az üzemenyagkártya nem bankkártya. A társaság flottakezelő munkatársa vagy partnere segít abban, hogy a kártya használható-e külföldön és milyen üzemanyagkutaknál.