Az üzleti élet elengedhetetlen feltétele a céges telefon. Amikor egy vállalkozás telefonköltséget (vezetékes vagy mobil) számol el, felmerül a magánhasználat lehetősége, és ennek adózási vonzata.

Az internet mellett a telefon az üzleti kommunikáció legfőbb eszköze, biztosítja, hogy a felek személyes találkozás és írásbeliség nélkül is képesek legyenek tárgyalásokat lebonyolítani. A magáncélú hívások elkülönítése azonban macerás, a vállalkozások nagy részének nincs arra ideje és energiája, hogy híváslisták böngészésével válasszák ki a magánhívásokat a céges telefonszámlán.

A céges telefon magánhasználatának szabályozása

Minden vállalkozásra kiterjed az a rendelkezés, miszerint adófizetésre kötelezett minden telefonszolgáltatást előfizető, ha olyan magánbeszélgetések is kezdeményezhetők a telefonszámáról, amelyek költsége a vállalkozást terheli. Az szja-trv. alapján a kifizető tevékenységének ellátása érdekében biztosított telefonszolgáltatás magáncélú használatával juttatott adóköteles jövedelem egyes meghatározott juttatásnak minősül.

A törvény azt is részletezi, hogy mit jelent a magánhasználat. A telefonszolgáltatás magáncélú használata alatt juttatott adóköteles jövedelemnek számít a kifizetőt terhelő kiadásokból

  • a forgalomarányos kiadások tételes elkülönítésével és a nem forgalomarányos kiadásoknak a forgalomarányos kiadások magáncélú aránya alapján meghatározott magáncélú használat értékének

vagy

  • a kifizető választása alapján a kiadások 20%-ának

a magánszemély által meg nem térített része.

Azokat a tételeket tehát, amelyeket a kifizető továbbszámláz más kifizetőnek vagy magánszemélyenek, nem kell figyelembe venni magáncélú használatként.

Amennyiben a kifizető a szolgáltatás nyújtója, akkor a magáncélú használat szokásos piaci értékének, vagy az összes használat piaci értéke 20%-ának a magánszemély által meg nem térített része számít magáncélú használatnak.

Magáncélú használat tiltása

Ahhoz, hogy kizárja egy vállalkozás az adózás során a magáncélú használatot, nem elegendő a vezető nyilatkozata, vagy egy belső szabályzat, ami ezt tiltja, szükség van tételes híváslistára is, amely ezt alátámasztja.

Céges telefon magánhasználatú részének adózása

A vállalkozást a magáncélú használatnál az adó alapjának 1,18-szorosa után 15% szja és 13 % szocho terheli. Az adó alapja a telefonszámla áfát is tartalmazó értékéből számolandó.

Magánhasználat megtéríttetése

A magáncélú használat megtérítése esetén nem keletkezik szja és szocho fizetési kötelezettség sem. A számlát a használó kifizetheti a pénztárban, ekkor pénztári befizetési bizonylatot kell kiállítani. Teljesíthető utalással is vagy a bérelszámolás keretében levonható a munkabérből.