A továbbtanulás a családi kedvezmények szempontjából is fordulópontot jelent, a családi pótlék igénybevehetősége is változik a tanulmányok folytatásának függvényében.

Törvényi szabályozás

Az SZJA-trv. alapján a családi kedvezmény addig érvényesíthető, amíg a gyermek családi pótlékra/iskoláztatási támogatásra jogosult. Az iskoláztatási támogatásra való jogosultságot a családok támogatásáról szóló trv. szabályozza. A törvény alapján az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség megszűnését követően addig jár, amíg közoktatási intézményben folytat tanulmányokat a gyermek. Azon tanév utolsó napjáig jár a támogatás, -és a családi pótlék-, amelyben a 20. életévét betölti a gyermek. Speciális esetben a 23. életévig, erről a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló trv. rendelkezik.

Ezen időpont után megszűnik a családi kedvezményre és a családi pótlékra való jogosultság, de ha továbbtanul a gyermek, és van olyan testvére, aki után jár a családi pótlék, akkor kérheti a szülő, hogy vegyék figyelembe a testvér családi pótlékának számításakor az idősebb, továbbtanuló gyermeket. Az eltartottak létszámába is beszámítható az idősebb gyermek. További feltétel, hogy a szülővel egy háztartásban éljen a gyermek és ne legyen belföldről, vagy külföldről származó, SZJA-köteles, rendszeres jövedelme.

A szülő teendője a családi pótlék további érvényesítése érdekében

Amennyiben szeretné a szülő elkerülni a kedvezmény jogosulatlan igénybevétele miatti SZJA-különbözet visszafizetését és a 12%-os bírságot, akkor módosítaniuk kell a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozatukat, még a júliusi bérek számfejtése előtt. Amennyiben szeptembertől továbbtanul a gyermekük, akkor annak a szülőnek fontos a nyilatkozat módosítása, aki több gyermek után vett igénybe családi kedvezményt, ugyanis ha ezt nem teszi meg, és nem tanul tovább a legnagyobb testvér, akkor a kisebbik gyermekek után jogtalanul érvényesít majd magasabb kedvezményt. Mindkét szülőnek módosítania kell a nyilatkozatot, ha közösen érvényesítik a családi kedvezményt.

Visszamenőleg csak két hónap!

Fontos, hogy a magasabb családi pótlékot visszamenőleg csak két hónapra lehet igényelni. Ha az idősebb gyermek szeptembertől továbbtanul, és szeptemberben be is adják az igényt, akkor júliustól visszamenőleg él a beszámítás. Azonban ha csak októberben adják be az igényt, akkor augusztustól él csak a magasabb családi pótlék, és a magasabb családi kedvezmény.

Nyomtatvány

Az ügyfélkapun keresztül, elektronikusan is beadható a „Kérelem családi pótlék megállapítására” nyomtatvány. Kormányablaknál postai úton vagy személyesen is intézhető a kérelem leadása. Az  oktatási intézményben, beiratkozás után beszerezhető, érvényes hallgatói jogviszony igazolása -eredeti példányban – mindenképp csatolandó.