Vigyáznia kell a külföldet megjárt egyetemistáknak: aki kinti tanulmányai idejére megszüntette itthoni lakcímét, és visszatérése óta nincs egy éves lakcíme, az bizony sokat fizethet az egészségügyi szolgáltatásokért. De nemcsak ők vannak veszélyben, a NAV azt is vizsgálhatja, akinek nem is kellett volna fizetni érte.

Létezik olyan, hogy fizettünk valamiért, amiről kiderül, hogy nem is kellett volna? Természetesen igen, de, hogy az egészségügyi szolgáltatások is ilyenek lehetnek, erre valószínűleg kevesen gondoltak. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy NAV kopogtat, pedig mi jóhiszeműen jártunk el.

Szolgáltatás az Egészségbiztosítási Alapért

Az országgyűlésnek még nem nyújtották be, de Nemzeti Erőforrás Minisztérium már kidolgozta az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó új törvényjavaslatot. E szerint annak a magánszemélynek, aki az adóhatóság eljárása révén utólagosan mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége alól, meg kell térítenie az általa igénybe vett egészségügyi szolgáltatás Egészségbiztosítási Alapot terhelő költségeit.

Aki fizetett, ráfázhat

Az új törvény az egészségügyi szolgáltatást azokkal is megfizettetné, akik az adóhatósághoz bejelentkezve alapján egészségügyi szolgáltatási járulékot már fizettek, azonban a NAV kideríti, hogy ez nem is lett volna kötelező. Ilyen lehet az az egyetemista, aki volt olyan szerencsés, hogy külföldön tanulhatott akár több évet is. Ilyenkor logikus döntés felmondani a hazai lakcímet. A diák visszatér Magyarországra, de nem rendelkezik egy éve bejelentett címmel, ezért aztán jóval drágábbá válik az egészségügyi szolgáltatás díja, erről külön megállapodást kell kötnie.

Jogalap nélküli egészségügyi szolgáltatás

Extrém eset, de megtörténhet, hogy valaki jogtalanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást. Ez olyan személy lehet, aki abban a nyilvántartásában ugyan szerepel, ahova a biztosítottakat írták, de egyébként nem biztosítottak. Az alkalmazott, akinek feledékeny a főnöke, szintén pórul járhat. Ha például hosszú időre megy fizetés nélküli szabadságra, de ezt a munkaadója elfelejti bejelenteni, ez idő alatt sajnos szünetel a jogviszonya.