Az adóhatóság folyamatosan fejleszti kockázatelemzési és ellenőrzési technikáit, mindeközben kiemelten vizsgálja az egyéni vállalkozó esetében az adóvisszaigényléseket, a magáncélú pénzfelhasználásokat. Érdemes vizsgálatokra számítani, ha jelentős összegű a vállalkozó bevétele és mindemellett magasak a költségei is.

Az adóhatósági vizsgálatok fő iránya egyéni vállalkozó esetében

A vizsgálatok elsősorban az elszámolt számlák hitelességéhez kapcsolódnak, valamint ahhoz, hogy valóban összefüggnek-e az egyéni vállalkozó tevékenységével. Vizsgálják a körbeszámlázást, a nem valódi közösségi termékértékesítést, a továbbértékesítés eltitkolását. Nem érdemes a vállalkozás pénzforgalmi számlájáról sem nagyobb összeget felvenni, mert gyakran azt is ellenőrzik, hogy a pénz valóban a vállalkozás céljára lett-e felhasználva. Erről egy korábbi cikkünkben is olvashatnak: http://www.eutax.hu/vallalkozoi-bankszamla-buktatoi/

Tévedések a költségelszámolásban

Az egyéni vállalkozó elszámolhatja költségként a bevételszerzéshez közvetlenül kapcsolódó kiadásokat, az adott előleget. Ezen kívül még a vállalkozói kivét és az értékcsökkenési leírás lehet költség.

Vigyázni kell arra, hogy az egyéni vállalkozó magánszemély is, ezért magánszemélyként, személyes vagy családi szükségletet szolgáló termék vagy szolgáltatás kiadását nem lehet költségként elszámolnia.

Az egyéni vállalkozó nem köthet saját magával szerződést!

Amikor kilóg a lóláb

Nem szerencsés olyan menetjegyek, bérletek elszámolása, amelyekről nem bizonyítható, hogy a bevétel megszerzéséhez szükséges utazások miatt kerültek megvásárlásra.

Óvatosan kell bánni a vállalkozásra megvásárolt műszaki eszközökkel is, nem ritkán fényképezőgépet, webkamerát, LED televíziót vásárolnak az egyéni vállalkozók és értékcsökkenést számolnak el utánuk. A konyhai felszereléseknél is sokszor megkérdőjelezi az adóhatóság, hogy valóban szükségesek-e az irodai „komfort”-hoz az adott készülékek.

Előfordult már, hogy üzletpolitikai célból adott szállodaszolgáltatást partnerének az egyéni vállalkozó, a könyvelés szerint, de az adóhatóság nyilatkozatra kérte fel a szállodát és így kiderült, hogy maga az egyéni vállalkozó tartózkodott ott családjával a jelzett időpontban.

Az egyéni vállalkozó nem vehet bérbe saját magától ingatlant, ugyanis a bérbeadó és a bérlő ugyanazon személy, tehát nem valósul meg a Ptk. szerinti szerződésre vonatkozó definíció alapfeltétele, miszerint a szerződés két vagy több személy közti kölcsönös és egybehangzó akaratnyilatkozat.

Szintén óvatosan kell bánni az elszámolt könyvekkel, térképpel, kiállítás vagy múzeumi belépőkkel, nem igazán fogadja el az adóhatóság ugyanis az indoklást, hogy ügyfél számára vásárolt ajándékokról van szó.

Amikor a lakhely a székhely

Gyakori eset, hogy az adózó lakhelyén található a székhely is. Ez úgy tűnhet, adja a lehetőségét, hogy elszámolja a helyi internet, televízió és egyéb rezsi számlákat az egyéni vállalkozó. Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy az iroda, üzlet energia költsége tevékenységarányosan vehető csak figyelembe, az adott költségre jellemző mértékegység alapján (pl. m2, m3, nap, óra). Ha nem különíthető el a vállalkozási tevékenységhez szükséges használat, például az internet esetében, akkor 30%-nál, és maximum évi 60 ezer forintnál több nem számolható el a költségéből.