Mit nyernek az egyszámlás adózók, ha egy összegben utalhatják a járulékkötelezettségüket, azaz mi a jó az egyszámlázásban? Erre keressük a választ, és arra, hogy mikor szoktunk elektronikusan bankolni.

Érvénybe lépett a nemzetgazdasági minisztérium legújabb rendelete, amely lehetővé teszi az egyszámlás adóátutalást azoknak, akik járulékkötelezettségüket fizetik ki utalással.

Csatlakozni kell a banknak is, ha egyszámláznánk

Ahhoz, hogy az adózó használhassa számláját arra, hogy adókötelezettségét egy összegben fizethesse ki, arra is szüksége van, hogy bankja csatlakozzon az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerhez (EFER). Az erre való utalás költsége az adózóé. A kérdés az, hogy ez megéri -e egyáltalán az alanynak.

Befizetés adónemenként

A Magyar Közlöny egyik legfrissebb rendelete gyakorlatilag teljesen megújítja elektronikus ügyintézést, forradalmasítja az egyszámlázást. Az egyik legfontosabb változás, hogy a befizetést adónemekre osztja fel. A Magyar Közlöny felsorolja, hogy befizető milyen ügyeket intézhet elektronikusan a NAV előtt. Szabályokat is közöl, amik azt írják elő, milyen adatszolgáltatási kötelezettségei vannak az adózónak.

Elektronikus ügyek tárháza

Kis túlzással bármit el lehet intézni ma már elektronikusan akár az egyszámlás adózók ügyeit is.

Tehát:

  • az állami adóhatósághoz elektronikus úton bejelentkezhetünk, változásokat jelenthetünk, bevallhatunk vagy éppen az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíthetjük;
  • adóhatósági igazolást kérhetünk,
  • kérhetjük a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételünket,
  • továbbíthatunk beadványokat az állami adóhatósághoz, ez esetben a visszaigazolást is elektronikus úton kapjuk meg
  • rendelkező nyilatkozatot tehetünk,
  • a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül több műveletet bonyolíthatunk, például megtekinthetjük az adó folyószámlát, az állami adóhatóság által nyilvántartott adatokat, illetve az egységes adóalany és ügyfélnyilvántartásban szereplő adatokat, a pótléklevezetés adatait, ellenőrizhetjük a megbízólevél és értesítés érvényességét, lekérdezhetjük a foglalkoztatottak, illetve biztosítottak állami adóhatósághoz történő bejelentetését
  • egy összegben leróhatjuk az állami adó- és vámhatóságnál teljesítendő kötelezettségeket, azaz „egyszámlázhatunk”.

Egyéb tudnivalók az egyszámláról, egyszámlás adózók

Ha az EFER-hez egy összegben kíván valaki törlesztenie, azt „házibankján” keresztül saját magának kell megtennie. Több végösszeget egyetlen összevont tranzakcióval nem lehet törlesztenie, ahogy részletben sem egyenlíthet. Az átutalás költségét is az adózó fizeti meg. Sok mindent szabályoz még mindezeken kívül az új rendelet, így többek között az ügyintézést, a bankkártyás befizetéseket, az adatokra vonatkozó előírásokat, a rendelet összesen 11 pontot tartalmaz. A többek között az egyszámláról szóló rendelet november elején lépett hatályba, az egyszámlás adózók számára a tudnivalókat foglalja össze.