Csak olyan kiadás lehet a vállalkozónál elismert költség, amely a bevételszerző tevékenységgel közvetlenül összefügg. Ezek olyan kiadások, amelyek a bevétel megszerzése, a tevékenység folytatása érdekében, az adott évben ténylegesen kifizetésre és szabályszerűen igazolásra kerültek.

Ami nem lehet elismert költség

Ezzel összhangban azok a kiadások, amelyek a személyes vagy családi szükségletet kielégítő termék, szolgáltatás megszerzését szolgálják, nem lehetnek elismert költségek. Azokból a kiadásokból sem válik elismert költség, amelyek olyan vagyontárgy megszerzését, fenntartását, üzemeltetését, felújítását, karbantartását szolgálják, amely vagyontárgy nem a jövedelemszerző tevékenységgel kapcsolatos.

Az online számlaadat-szolgáltatás nehezíti a terepet

Az online számlaadat-szolgáltatás miatt egyes beszerzések nem lekönyvelése jelentős adókockázatot jelent. Az ügyeskedés, amikor a vállalkozók a családi bevásárlást próbálják költségként elszámolni, sajnos már veszélyes tereppé vált. Főként a fizetéskor, a pénztáraknál jellemző, hogy a vállalkozás céljaira és a saját célból eszközölt vásárlásokról egyaránt számlát kér a vállalkozó a vállalkozás nevére.

Ha a beszerzések számláit az eladó lejelenti, azokból a NAV ellenőre következtethet egy be nem jelentett tevékenységi körre, vagy a meglévő tevékenységi kör nagyobb volumenére. Az el nem számolt költségek figyelembevételével akár becslési eljárást is kezdeményezhet az adóhatóság.

Fizetés kártyával vagy készpénzzel?

Amikor fizetésre kerül sor a pénztárnál, nem másodlagos, hogy készpénzzel vagy kártyával kerül kiegyenlítésre az összeg. Amikor a számlák kiegyenlítése készpénzzel történik, akkor célszerű csak részösszeget, vagyis a számlák azon sorait lekönyvelni, amelyekben a vállalkozás érdekében felmerülő tételek szerepelnek, amelyekből elismert költség lesz. Ilyenkor az előzetesen felszámított áfa megfelelő részét lehet levonni.

Amikor a teljes összeg vállalkozói bankszámlához tartozó kártyával kerül kiegyenlítésre, a teljes ügyletet rögzíteni kell a nyilvántartásokban. Ha nem könyvelik le a számlát, és kimutatják az utalt összeget a vállalkozó felé követelésként, be kell fizetnie azt a pénztárába vagy a vállalkozói bankszámlájára.

Nem elismert költség továbbszámlázása

Az egyéni vállalkozó nem állíthat ki számlát saját magának, ezért ilyenkor a háztartásban élő más magánszemélynek célszerű kiállítani a számlát, és megfogalmazni felé a fizetési igényt. Ami nem elismert költség, azt lehet be nem számító kiadásként is kezelni.