Az Erzsébet utalvány talán a legnépszerűbb cafeteria elem, széles körű felhasználhatósága miatt, pedig nem árt tudni, hogy az utalványt terhelő költségek magasabbak, mint egyéb népszerű cafeteria elemeknél. 35 ezernél is több munkáltató használja, több, mint kétmillióan vannak a kedvezményezettek, közel 90 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak előző évben az elfogadóhelyek. A cikkben a népszerű Erzsébet-utalvány 2013-as változásairól is olvashatnak.

Hogyan válasszunk cafeteriát? Az Erzsébet-utalvány

A fenti adatok a DEVISE Hungary Kft. felméréséből kerültek ki („Mi lesz a bérekkel és juttatásokkal 2013-ban?”) A kutatásból kiderül, hogy eltér a cafeteria-elemek összetétele ott, ahol már régóta van ilyen rendszer, és ott, ahol újonnan vezették be ezeket a béren kívüli ösztönzőket. 2013-ban az éves átlagos keretösszeg – a felmérésben részt vevő vállalkozások körében- bruttó 251 887 forint. A népszerűségi listán az Erzsébet-utalványt követi a SZÉP – kártya, majd a helyi utazási bérlet. A béren kívüli juttatást adó munkáltatóknak csak 5%-a juttat saját üdülőjében pihenési lehetőséget, mint cafeteria-juttatást (ez a fajta juttatás is kedvezményes adózású, maximum a minimálbér erejéig számított értékben).

A többi népszerű cafeteria-elemtől eltérően az Erzsébet utalványokat a 35,7 %-os adóteher mellett 2%-os kezelési költség is terheli.

Az első tervek szerint 2013-ban már nem lett volna meleg étkezésre felhasználható az utalvány, de ezen később változtattak, és továbbra is használhatjuk hideg és meleg étkezésre is az utalványokat. Januártól új típusú utalványokat is bevezettek:

Iskolai Erzsébet-utalvány: tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására használható, felhasználhatósági ideje tanév kezdete előtti 60. naptól az adott év december 31-ig.

Szabadidő Erzsébet-utalvány: sporteseményre, kulturális szolgáltatás igénybevételére használható.

Ajándék Erzsébet-utalvány: műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruházat, vegyi áru, szépségápolás, papír-írószer, egészségmegőrzés, szabadidős tevékenység, sportfelszerelés, utazás, játék témakörbe tartozó termékek és szolgáltatások vásárlására használható, a kibocsátóval szerződött szolgáltatóknál.

Az utalványok kérhetőek egyedi címletekben is, de minimum 1000 forintnyit kell rendelni fejenként. Az Erzsébet-utalványokat 300, 400, 500, 600 és 1.000 forintos címletekben gyártják le.

Kedvezményes 37,7%-os (35,7%+2%) költségvonzat mellett havi 8 ezer forint adható, e fölött 51,17 % + 2 % kezelési költség a plusz teher.  Az ilyen utalványt adó cégek 14%-a többet ad munkavállalói részére, mint a kedvezményes adózású keret.