Szinte minden cégnél megrendezésre kerül egy év végi rendezvény, ahol megvendégelik a dolgozókat vagy ügyfeleket. Rendszerint programot is szerveznek a közönségnek és sokszor ajándékkal távozhatnak a meghívottak.

Az SZJA-trv. rendelkezése alapján a magánszemélyek minden jövedelme adóköteles. Ha van olyan értékkel bíró juttatás, amelyért nem kell fizetnie a magánszemélynek, vagy kevesebbet kell fizetnie, mint a szokásos piaci érték, akkor a meg nem fizetett rész olyan bevételt jelent a magánszemélynél, amelyet a jövedelme kiszámításakor számításba kell venni.

A reprezentáció és az üzleti ajándék

Fontos továbbá két fogalom tisztázása: a reprezentáció és az üzleti ajándék. A reprezentáció a juttató tevékenységével összefüggő hivatali, üzleti rendezvény, esemény keretében, vagy állami, egyházi ünnepre nyújtott vendéglátás. Az üzleti ajándék a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali kapcsolatok keretében átadott ajándék. Nemcsak ingyenes lehet, hanem akár kedvezményesen átadott termék is, vagy erre szóló utalvány.

Amennyiben a részvétel kötelező a munkatársak részére, mert pl. feladatokat ismertetnek, vagy évet értékelnek, akkor a felmerült költségek nem okoznak a magánszemély részére adóköteles jövedelmet. Egy ilyen eseményen a szolgáltatások és a vendéglátás költségeire a szervezők és résztvevők hivatali, üzleti utazására vonatkozó szabályokat kell alapul venni. A meghívottak esetében – pl. a cég üzletfelei – a juttatás reprezentáció lesz. A reprezentáció után a kifizetőt az SZJA-trv. alapján terheli az adókötelezettség.

Év végi rendezvény, karácsonyi party

Az egyházi ünnepekhez kapcsolódó események körébe tartozik a karácsonyi party. Az itt ingyenesen nyújtott vendéglátás, szállás, utazás reprezentációnak minősül, és ez alapján terheli adókötelezettség a kifizetőt.

A dolgozók gyermekei számára szervezett év végi rendezvény, a mikulás ünnepség többnyire ajándékozással egybekötött. A dolgozók és gyermekeik többnyire vendéglátásban részesülnek, szabadidőprogramon vesznek részt. A kifizető költségei egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, amennyiben az ajándéktárgyak egyedi értéke nem haladja meg személyenként a minimálbér 25%-át.

Sportesemények

 

Adómentesen adható az a szolgáltatás, amit a kifizető az általa fenntartott vagy használt sportlétesítményben szervezett sportrendezvényen nyújt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a sportrendezvények helyszínein egy cég adómentesen bérelhet páholyt, szektort, ahol adómentesen adhat catering-szolgáltatást a dolgozóinak, ügyfeleinek és azok családtagjainak, akár egy év végi rendezvény keretein belül is.

A sportelemekkel tarkított saját szervezésű céges rendezvényen nyújtott szolgáltatások az SZJA-trv. 1. sz. melléklete alapján nem adómentesek. A törvény ugyanis meghatározza a sportrendezvény fogalmát, eszerint ide kell érteni a sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben, vagy azon kívül, résztvevőkkel megtartott versenyt, mérkőzést. Nincs adókötelezettsége a cégnek, ha a munkatársainak, vendégeinek versenyrendszeren belül vagy kívül, sportszervezet vagy sportszövetség szervezésében, résztvevők jelenlétében tartott versenyen, mérkőzésen biztosít ingyenes részvételt, és ott vendéglátást nyújt.