A nyári adócsomag elfogadásával megszűnt a társasági adó feltöltési kötelezettség intézménye, amely egyfelől pozitívumként a nem elégséges feltöltés mulasztási bírságának eltörlését hozta, másfelől negatívumként a maximalizálható adójóváírás mértékét csökkentheti.

Plusz 5 hónap likviditás a cégeknek

A vállalkozások számára könnyebbség is a változás, hiszen sokan a feltöltés határidejében még nem tudhatják, hogy mennyi adókötelezettségük lesz az adóévben. Ezzel a hiányos információval kellett eddig a már befizetett adóelőleg figyelembevételével 90%-ra feltölteniük a társaságoknak az adókötelezettségüket. A társaságok így most 5 hónapig maguk gazdálkodhatnak azzal a pénzeszközzel, amit eddig  a feltöltésre használtak. Vehetjük úgy is, hogy 5 hónapos plusz likviditást kapnak a cégek.

Ki alkalmazhatja még a feltöltést?

Az idei évben a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó adózók alkalmazhatják még a feltöltést, ha a 2019. adóévük utolsó hónapjának 20. napja nem korábbi, mint a módosító trv. hatályba lépésének napja. A társaságnak külön nyilatkozatot kell benyújtania ebben az esetben.

A feltöltési kötelezettség eltörlésének hatása az elérhető adójóváírásra

A módosítás nincs hatással az év végi fizetendő adóból történő adófelajánlásra. A korábban tervezetthez képest végül kedvezőbben alakult, hogy a havi, negyedéves adóelőleg kedvezményezett célra történő felajánlásának értékhatára az adóelőleg összegének 50%-áról 80%-ára emelkedik. Bár a tények azt mutatják, hogy ezen mérték elmaradt a feltöltéskor tett felajánlásokhoz képest.

A társasági adóból lehetséges felajánlási lehetőségek szűkülnek, az idei évtől nincs már lehetőség az előadó-művészeti szervezetek támogatásár. A feltöltési kötelezettség megszűnésével az ehhez kapcsolódó adófelajánlási lehetőség is megszűnt.

A realizálható legmagasabb adójóváírás elérése érdekében a cégek zömmel az év végi társaságiadó-feltöltéskor vették igénybe az adófelajánlás intézményét. Ekkor a várható adó 80%-áig ajánlhatták fel a társasági adót, és így 6,5-7,5%-os adójóváírást érhettek el.

Az éves társaságiadó-bevalláskor megtett felajánlásnál az adójóváírás 2,5-2,16% lehet, vagyis a tao előleg-kiegészítési kötelezettség megszűnése jelentős adóelőnytől is elzárhatja az adózókat.

Adójóváírási lehetőségek optimalizálása

A látvány-csapatsportban működő szervezeteket továbbra is lehet támogatni, és az adókedvezmény miatt érdemes is élni ezzel a lehetőséggel. Csak jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkező szervezetek támogatása jogosít a támogatási igazolásra.

Az idei évben az adóelőleg 50%-a, a következő évtől 80%-a lehet a felajánlás felső határa, ahogy korábban említettük.

Nem kell a mulasztási bírságtól tartani a feltöltési kötelezettség eltörlésével

Az adózók azért is üdvözölhetik a feltöltési kötelezettség megszűnését, mert ezzel egy komoly bírságtétel kiszabásának veszélye hárul el a fejük fölül. Ugyanis ha az adózó tévedése mulasztási bírsághoz vezetett. Amikor az adózó megbecsüli a feltöltendő adó összegét, és nem fizeti meg feltöltéskor az adót legalább 90%-os szintig, akkor az elmaradt különbözetre 10% mulasztási bírságot kell fizetnie. (A bírság korábban 20%-os volt).