Ingyenesen letölthető mobil alkalmazást fejlesztettek a BME-n, amin keresztül a munkáltató könnyedén bejelentheti alkalmi -vagy idénymunkásait. Fél percre rövidül a kötelező adminisztráció, ez a fejlesztőknek mindössze 2 és fél millió forintjába került.

Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) számára fejlesztettek rendhagyó alkalmazást a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) szakemberei. Okostelefonra írtak olyan programot, amellyel másodpercek alatt bejelenthető egy alkalmi munkás.

Egyszerűsített foglalkozásban az alkalmi munkás

Az alkalmazás neve Egyszerűsített Foglalkoztatás Bejelentés, androidos és iOS-os operációs rendszerekre tölthető le, teljesen ingyen. A NISZ azt vizsgálta meg, hogy a munkaadónak melyik tranzakció kerül a legtöbb idejébe, ha alkalmi vagy idénymunkást foglalkoztat. Kiszámolták, hogy a bejelentés a legnagyobb időrabló, eddig egy általános nyomtatványt kellett kitölteni, vagy telefonon kivárni a sort, amíg kapcsolták.

Mobil alkalmazás használatával

Újratöltve: alkalmi munkás, 30 másodperc

A szakemberek az EFO 2014 néven futó alkalmazást elsősorban a mezőgazdaságban, turisztika és vendéglátásban dolgozóknak ajánlják. Szerintük az adminisztrációs feladatok ezzel gyakorlatilag töredékére csökkennek. A várakozás megszűnik, a hibázás lehetősége kizárt, ugyanis csak akkor lehet továbblépni a programban, ha az előző pontot helyesen töltötték ki. Egy emberre pedig nem kell 30 másodpercnél többet számolni. A NISZ szerint ez az ő munkájukat is megkönnyíti és lerövidíti, mivel eddig évente 300 ezer alkalmi munkásról szóló bejelentést kaptak csak telefonon.

Nem kell technikusnak lenni

Az EFO 2014-ra felvitt információkat utólag is lehet ellenőrizni, de a program magát is rendszeresen kontrollálja, így a TAJ számok és az adóazonosító jelek helyességét is ellenőrzi. Az alkalmazás egyik nagyon jó tulajdonsága az alkotói szerint, hogy semmiféle speciális informatikai tudásra nincs szükség a használatához. Csak a NAV ügyfélkapuján kell elküldeni minden információt, ennyire kell figyelni. Ha valamiért nem sikerült, azt a munkaadó azonnal megtudja, hiszen a rendszer sms-ben értesít a sikeres folyamatról. Ha tehát nem érkezik üzenet, akkor valami nem stimmel.

A számok tükrében

Az alkalmazást tavaly november óta 2 ezren töltötték le, a maximális 5 pontból 4,6-es átlagot ért el az értékelős szavazáson. A fejlesztők szerint körülbelül 2,5 millió forintból jött ki, ami igen olcsónak számít ezen a piacon. A NISZ és a BME további közös fejlesztéseken gondolkodik.