A foglaló átadásáról önként állapodnak meg a felek, célja, hogy megerősítse a kötelezett vállalását. Nem szükséges a szerződés megkötésekor megállapodni a foglalóról, akár később is dönthetnek úgy a felek, hogy a teljesítést megelőzően foglalót ad az egyik fél.

Hogyan különböztetjük meg a foglalót és az előleget?

Az előleg a teljesítés meghiúsulása esetén visszajár, míg a foglaló nem minden esetben. A foglaló azonban nem tévesztendő össze a bánatpénzzel, és elveszhet abban az esetben is, ha a teljesítés elmarad, de mégsem keletkezik kára emiatt egyik félnek sem. Ha kötbérre vagy kártérítésre is igényt tart a jogosult, akkor abba a foglaló összegét bele kell számítani.

Mikor tekinthető foglalónak egy összeg?

Amennyiben a szerződésből egyértelműen nem tűnik ki, hogy foglalóról van szó, előlegnek kell tekinteni az átadott összeget. Erről a Ptk. rendelkezik.

Foglaló a könyvelésben

Az adott foglaló a teljesítésig követelés, míg a kapott foglaló kötelezettség lesz a könyvelés során. A teljesítés megtörténte után össze kell vezetni a szállítói tartozással illetve a vevőköveteléssel.

Az Áfa-trv. szerint adóköteles ügyletnek számít, mert a beleszámít a teljesítés ellenértékébe.

Mi történik a teljesítés meghiúsulása esetén?

A foglaló sorsa és természetesen a könyvelés módja attól függ, hogy melyik partner miatt hiúsult meg a teljesítés. Amennyiben nincs felelős, vagy mindketten egyformán felelősek, visszajár a foglaló. Ilyenkor a követelések a pénzeszközökkel szemben csökkennek a korábban a foglalót adó, most pedig azt visszakapó félnél. Az előzetesen felszámított áfa (466) számlája ilyenkor Követel, míg vele szemben szintén a Pénzeszközök számla (38) Tartozik.

A másik félnél a kötelezettségek csökkennek a pénzeszközökkel együtt, és az áfa rész a Fizetendő áfa (467) Tartozik oldalára kerül, vele szemben az áfa értékével az Egyéb követelések (36) is csökkennek.

A teljesítés meghiúsulhat a foglalót adó fél miatt, ebben az esetben nem kapja azt vissza, és az egyéb ráfordítások között kell azt elszámolnia, az áfa-résszel együtt. (Egyéb ráfordítások (86) nő, egyéb követelés (36) és Előzetesen felszámított áfa (466) csökken.)

A másik félnél egyéb bevétel lesz a vissza nem adott foglaló, az Egyéb rövid lejáratú kötelezettségekkel szemben, míg az áfa résznél Tartozik a Fizetendő áfa (467) és Követel az Egyéb követelések (36)

Amennyiben a teljesítés meghiúsulása a foglalót kapó miatt történik, akkor kétszeres összegben kell visszafizetnie. Számára a foglaló összegének kifizetése egyéb ráfordítás lesz, a másik félnél pedig egyéb bevétel.

>>> Lájkolja az EU-TAX Könyvelő Iroda Facebook-oldalát, és nem marad le semmiről!