Július 1-től várható a fordított adózás kiterjesztése a kormány szándékai szerint. Nézzük, miért is e törekvés.

Mit jelent pontosan a fordított adózás? Ha minden fél a törvények szerint fizeti az áfát, akkor ezen metódus eredménye ugyanaz lesz, mint a normál adózási szabályok szerintinek. A különbség: nincs arra lehetőség, hogy visszaigénylés történjen úgy, hogy az áfa befizetés ne történt volna meg, tehát egy adócsalási lehetőséget kizárnak a jogalkotók. A lehetőséget az EU engedélyezte, 2008-tól a magyar építőiparban is alkalmazzák. A kiterjesztéséhez szintén szükség lesz az EU Tanács engedélyére.

Hogyan is működik? Az adó felszámítása nem történik meg a tranzakcióval egyidejűleg. A szolgáltatás igénybe vevője (aki normál esetben a visszaigénylő lenne) egyszerre állítja be az ügyletet a bevallásába, mint a fizetendő adó alapját, azaz a vevő fizeti meg az áfát. Az eladó az adóköteles termék után az áfát tehát nem számítja fel. A feleknek egymás irányába kölcsönös nyilatkozattételi kötelezettsége van az adózási forma alkalmazásáról. Csak olyan felek között alkalmazható, akik vagy belföldi áfa-alanyok, vagy az eva hatálya alá tartoznak.

Miért a mezőgazdaság? A NAV az utóbbi időben több áfa-visszaélésre alakult társaságra akadt a szektorban. A gabonaágazatban a feketegazdaság arányát 30 % körülire becsülik, és kb. tízmilliárd forint értékűre. Elmúlt év őszén fény derült többek között egy gabona értékesítést tartalmazó 110 millió forintos adócsalásra, ahol a szlovák cég intézett terményvásárláskor nem történt áfa-fizetés, majd a magyarországi értékesítéskor áfával növelt értéken számláztak, azonban az áfát nem fizették be.

Első körben a gabona-, olajosmag- és fehérjenövény-szektor került kiválasztásra alkalmazási területként. A termékkör meghatározásakor a jogalkotói szándék teljesülése megkívánja, hogy végső fogyasztásra többnyire nem kerülő termékeket jelöljenek ki. Várható, hogy az EU átmeneti időre, 2 évre engedélyezi a mezőgazdasági alkalmazást, a kormányzat feladata addig, hogy egyéb intézkedéseket tegyen, amellyel hatékonyan vissza tudja szorítani az adóvisszaéléseket.

Az Agrárkutató Intézet becslése szerint az eredmény akár 1,5 milliárd forintos havi adóbevétel növekedés is lehet.

Ha Ön is érintett a fordított adózásban, várjuk hozzászólását, mennyivel nehezíti vagy könnyíti meg adminisztrációját? Melyik szektorra tenne javaslatot a metodika további kiterjesztésére?