Az idei év könnyebbséget hozott a gyesen és gyeden lévő szülőknek. A gyermek egy éves születésnapja után ugyanis lehet folytatni keresőtevékenységet, miközben a támogatás továbbra is jár. De mi a helyzet a vállalkozókkal?

Mikor dolgozhat a szülő a gyes és a gyed alatt?

Sok minden változott az állami támogatásokban 2014. január 1-je óta. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a gyes és a gyed ideje alatt is lehet keresőtevékenységet folytatnia a szülőnek, ezt időben sem szabályozzák. Mindössze a gyermek első szülinapi tortáját kell elfújni hozzá.

Ami mellett nem lehet dolgozni

A terhességi gyermekágyi segély mellett továbbra is tilos a munka, a gyermeknevelési támogatás (gyet) mellett is csak a jövevény 3. születésnapja után szabad dolgozni. Akkor is csak maximum heti 30 órában. A felsorolt támogatásokhoz kapcsolódnak szakképzési hozzájárulások is. Összességében elmondható, egyre inkább támogatott a gyermekvállalás melletti munka.

Akik gyesre és gyedre vállalkoztak

Hasonlóan az „hétköznapi” munkavállalókhoz, a vállalkozóknak ugyanúgy egy évig kell várniuk a gyermek születése után, hogy tevékenységet folytathassanak. Ugyanúgy a gyeteseknek is három esztendőt kell várniuk és a gyermekágyi segélyesek sem vehetnek részt a vállalkozás munkájában. Ez az egyéni és társas vállalkozókra is egyaránt igaz.

Nem kell bezárni

Ez természetesen nem jelenti azt az egyéni vállalkozók számára, hogy le kell húzni a rolót, mindössze azzal jár, hogy nem tevékenykedhet, beosztottjain keresztül azonban továbbra is ő irányíthat. Egy kocsmáros, aki a terhességi gyermekágyi segély alatt terhes, például nem állhat a kassza mögé, a boltja ettől azonban nyitva tarthat. Társas vállalkozóknál ugyanez áll: nem kell bezárni például az adótanácsadói irodát, de nem is dolgozhat benne, és nem részesülhet jövedelemben. Az ügyvezetők helyét is másnak kell átvenni. A szociális hozzájárulási adó és a járulékfizetés alól is mentesülnek a gyedesek, gyetesek és gyermekellátási támogatásban részesülők a díj fizetése alól, a juttatások ideje alatt. A gyeses szülő vállalkozása esetében azonban fennáll a fizetési kötelezettség.