Akár az interneten értékesítjük feleslegessé vált holminkat, akár a használt piacra visszük ki, bevételünk keletkezik az ellenértékként kapott pénz révén. De vajon mi számít jövedelemnek és mi számít adóköteles jövedelemnek ilyen esetekben?

Az ingóságok értékesítésénél mi alapján dől el, hogy terheli-e adókötelezettség a jövedelmet? Alapvetően befolyásolja, hogy az eladott tárgyat korábban milyen célból vásárolták. Az, hogy újságban hirdetik-e meg, vagy a neten, esetleg a bolhapiacon adják el, teljesen semleges az adózás szempontjából. Többnyire a használt holmikat kevesebbért adjuk el, mint amennyiért vettük, így jövedelem sem keletkezik.

Mikor nem kell adózni a használt holmik eladása után?

Ha keletkezik adókötelezettség, akkor az lehet személyi jövedelemadó, vagy ha önálló tevékenységnek számít az adott értékesítés, akkor egészségügyi hozzájárulás  (EHO) is.  Adókötelezettség akkor keletkezik, ha a holmik eladása gazdasági tevékenység keretében történik. Ez nem azonos feltétlenül az üzletszerű tevékenységgel, annál tágabb értelmű fogalomról van szó. Ha a szülők rendszeresen továbbértékesítik gyermekeik kinőtt ruháit, az még nem számít üzletszerű tevékenységnek. A határt ott lehet meghúzni, amikor már az ismerős, környékbeli családoktól is megvesznek kinőtt holmikat azért, hogy azokat továbbértékesítsék.

Sok esetben a saját maguk által készített ékszereket, lakáskiegészítőket adják el a kreatívabbak, ilyenkor is adókötelezettség keletkezik, az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint. Lehetőség van ilyenkor arra is, hogy egyéni vállalkozóként teljesítse adókötelezettségeit a magánszemély.

Külön adózó jövedelemként kell közterhet fizetni az értékesítésből származó jövedelem után, ha nem üzletszerű az értékesítési tevékenység.  A jövedelmet csökkenti ilyenkor a vagyontárgy megvételekor kifizetett vételár, és egyéb olyan költségek, amelyek vagy a korábbi megvásárlásához vagy az eladásához kapcsolódóan merültek fel.

Érdekes eset, ha házastársak közös tulajdona volt az eladott holmi. Ilyenkor ugyanis a tulajdoni hányad arányában meg kell osztaniuk a házastársaknak a jövedelmet is – az adózás szempontjából.

Ha nem önálló tevékenységről, vagy gazdasági tevékenységről beszélünk, akkor a jövedelmet 16% SZJA terheli, EHO-t nem kell fizetni. Az éves adóbevallás alkalmával kell számot adni a jövedelemről. Ha a bevétel az évi 600 ezer forintot nem haladja meg, akkor nem kell a jövedelmet megállapítani és adót sem kell fizetni. Ha a kiszámított jövedelem kevesebb, mint 200 ezer forint, akkor szintén nem kell azt bevallani. Ha ennél több a számított jövedelem, akkor az első 200 ezer forintra nem kell adót fizetni.