Kis- és középvállalkozások számára sokszor gondot okoz uniós pályázatoknál az önerő biztosítása. Két új, a Széchenyi Kártya Programhoz tartozó hitellehetőség nyílt meg májusban, amelyeket akkor lehet igénybe venni, ha szükség van az önrész kiegészítésére.

Honnan szerezhet pénzt az önerőhöz? Új hitellehetőségek a porondon

Mivel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek jövő év elejéig ki kell írnia azokat a pályázatokat, amelyek a 2013-ig tartó EU költségvetési ciklusban elérhetőek lesznek, így a vállalkozásoknak a sok esetben nem túl fényes, ezévi gazdálkodásukból kell egy esetleges pályázathoz az önerőt kiszorítani. Likviditáshiányuk mérséklésére jó lehetőség az említett két új hitel: az Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel. Az elsőhöz az állam 2%-os kamattámogatást és a Garantiquán keresztül állami garanciát nyújt. A Garantiqua a kis- és középvállalkozások hitelezésének megsegítésére létrejött intézmény, amely készfizető kezességet vállal életképes üzleti tervvel rendelkező vállalkozások megsegítésére, hogy részesedhessenek a pályázati pénzekből akkor is, ha elbíráláskor nem lenne elegendő a felajánlott biztosítékuk.

Az Önerő Kiegészítő Hitel 500 ezer és 50 millió forint közötti lehet, az egyéni igényekhez 100 ezres lépcsőkkel igazodik. Az adott hitel futamidejét szintén rugalmasan lehet megválasztani a maximális 120 hónapos futamidőn belül. Naptári negyedéves és havi tőketörlesztéses konstrukció is igényelhető. A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitellel a már elnyert EU-s pályázati pénzekhez juthatnak hozzá hamarabb a vállalkozások. Hitelgarancia itt nincs, de a kamattámogatás ebben az esetben is él. A két új lehetőséggel együttesen akár 50 millió forintnyi új hitelhez juthatnak a vállalkozások. Jelenleg igényelhető a hitel a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztését segítő és a vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatását célzó pályázatokhoz.

Ha nem tagja az igénylő vállalkozás területi kereskedelmi és iparkamarának vagy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ), akkor 17 000 forintos egyszeri regisztrációs díj megfizetése szükséges az igényléshez. Ez csökkentett, 8500 forintos összeget jelent, ha valamely más, a Széchenyi Kártya Programhoz társult érdekképviseleti szervnek tagja a vállalkozás. Két lezárt, teljes üzleti év megléte előfeltétel a konstrukciókhoz.

A hitelek igényléséhez szükséges dokumentumokat benyújthatják a VOSZ, a területi Kereskedelmi és Iparkamarák és a Ka-Vosz Zrt. irodáiban.