Nem kell a magánszemélynek sem lemondania a költségek elszámolásáról, amennyiben az ingatlan-bérbeadás az egyik jövedelemforrása. Mindegy, hogy adószámos magánszemélyként, vagy adószám nélküliként adja ki az ingatlant, lehetősége van a tételes költségelszámolás alkalmazására a jövedelmének kiszámítása során.

Mely költségekkel csökkenthető az ingatlan-bérbeadás bevétele?

A bevétellel szemben a bevétel mértékéig elszámolhatóak az alábbi költségek:

  • a tevékenység folytatása érdekében az adott évben felmerült és igazolt, elismert költségek (az SZJA-trv. 3. sz. melléklete szerintiek)
  • az igazolás nélkül elismert költségek
  • a kizárólag bérbeadásra hasznosított tárgyi eszköz időarányos értékcsökkenési leírása, felújítási költsége (az SZJA-trv. 11. sz. melléklete szerint)

Csökkenthető a bevétel a felújítási költség értékcsökkenési leírás szerinti elszámolása révén is, még akkor is, ha egyébként magára a tárgyi eszközre nem számolnak el értékcsökkenési leírást.

Ingatlan-bérbeadásnál a magánszemélyekre is élnek az értékcsökkenési leírásra vonatkozó rendelkezések, az egyéni vállalkozókra érvényes szabályok szerint. (SZJA-trv. 11. sz. melléklet, II. pont).

Üzemi célú tárgyi eszközök

Azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak szolgálnak kizárólag üzemi célt, amelyeket

  • a magánszemély (valamely) önálló tevékenységével kapcsolatban használ,
  • más célra még részben sem használja,

valamint a fentieket üzleti nyilvántartásaival alá tudja támasztani.

Nem kizárólag bérbeadásra használt épület

A nem kizárólag bérbeadásra hasznosított épület időarányos, illetve területarányos értékcsökkenési leírása, felújítási költsége is elszámolható. A felújítási költség időarányos/területarányos értékcsökkenési leírás szerint is elszámolható. A hasznosított ingatlanrész felújítási költsége akkor is elszámolható értékcsökkenési leírás szerint, ha az épület beruházási költsége alapján egyébként nincs értékcsökkenési leírás elszámolás.

Ingatlan-bérbeadás esetén akkor is elszámolhat az épületre vagy épületrészre értékcsökkenést a nem egyéni vállalkozóként bérbeadó magánszemély, ha azt már három évnél régebben szerezte meg, vagy a használatbavételi engedély kiadása már három évnél régebben történt. Adótanácsadó figyelmeztetésünk: az elszámolás a korábban bármely tevékenység bevételével szemben még el nem számolt mértékig történhet csak.

Az értékcsökkenési leírás alapja a beszerzési ár (nem az ingatlan szokásos piaci értéke).

Ingyenesen szerzett tárgyi eszközök

Fontos: 2015 óta nem számolhat el értékcsökkenési leírást olyan ingó vagy ingatlan tárgyi eszközök után, amelyeket ingyenesen szerzett meg. Például ajándékba kapta vagy örökléssel szerezte meg. Tehát ha korábban el is kezdte az értékcsökkenési leírás elszámolását, akkor az már nem folytathatja 2015 után.