Elmúlt 16, magyarországi a tartózkodási helye? Gratulálunk, Ön vehet fel díjmentesen készpénzt. De csak havonta kétszer és csak 150 ezer forintig. Itt vannak a legfontosabb szabályok a pénzügyi tranzakciós illetékről.

Január eleje óta gyakorlatilag mindenkinek megszűnt az ingyenes számlahasználat. Nincs már ingyenes pénzfelvétel, csak mindössze kétszer havonta, ha a kártyatulajdonos erre igényt nyújt be.

Vállalkozásoknak nem jár az ingyenes pénzfelvétel

Csak és kizárólag a fogyasztóknak jár a kedvezmény, a vállalkozásoknak nem. Az azonban nem elég, hogy valaki pusztán fogyasztó, az ingyenesség kizárólag a pénzforgalmi törvényben foglaltaknak megfelelő feltételek teljesülése mellett jár. Nyilatkozatban kell kérni az ingyenes felvételt, és el kellett múlni 16 évesnek. Ezeken kívül a magyarországi lakóhely vagy tartózkodási hely is elengedhetetlen.

Kitöltési útmutató az ingyenes pénzfelvétel nyomtatványhoz

Az új rendelet tehát pontosan előírja, kik vehetik igénybe ezt a kedvezményt. De hogyan is juthatunk hozzá ingyen a pénzhez, azaz hogy működik az ingyenes pénzfelvétel? Az adott pénzintézetnél található olyan nyilatkozat, ahol fel kell tüntetni a személyes adatokat, a fizetési számla jelzőszámát is. Ha ez elmarad, akkor a bankkártyaszám megadásával is lehet érvényesíteni. Apróságnak tűnik, de fontos kitétel, hogy a kedvezményt mindössze egy fizetési számlához lehet igénybe venni. Egy fogyasztó egyetlen banknál, egy számlán veheti igénybe a kedvezményt. Ezt írásba is kell foglalni.

Mikor és mennyi, ingyenes pénzfelvétel?

Ha megtettük a nyilatkozatot, onnantól kezdve jogosultak vagyunk minden hónapban kétszer az Ingyenes pénzfelvétel igénybevételére. Erre minden hónapban az első két alkalommal van lehetőség, vagy személyesen a bankban, vagy az automatából. Az összeget azonban maximalizálták, 150 ezer forintot állapítottak meg egyszerre levehető legnagyobb összegnek. Jó ha sietünk, az igénylést minél előbb be kell benyújtani, a számlavezető intézet csak az adott hónap 20. napjáig megtett igénylés után jogosult a következő hónapra vonatkozóan kell, hogy megadja a költség- és díjmentességet.