A bankkártyával történt visszaélések száma közel 7 ezerre csökkent, a kártyahasználók száma azonban nőtt az elmúlt év első felében. Főleg az interneten vágják át az embert, élőben nehezebb.

Féléves statisztikát tett közzé a jegybank, amely arról szól, hogy 2013 első felében 6838-szor éltek vissza a hazai bankkártyákkal, 253 millió forintos kárt okozva ezzel. Habár a számok magasnak tűnhetnek, így is csökkentek 2012 második feléhez képest.

Nemzetközi visszaélés kontra hazai bankkártya

A jegybank arról is közölt adatot, hogy hol követnek el több visszaélést. Az itthon kibocsátott kártyákkal, többet, ennek aránya nőtt, 82,9 százalékra. Itthon összesen 713-szor éltek vissza, „mindössze” 38 millió forint értékben. Az esetek kétharmadában azonban külföldön kibocsátott kártyával csaltak.

Inkább az interneten csalnak a bankkártyával

Hiába csökkent a csalások száma a hamis vagy lopott kártyával. Amikor nincs szükség bankkártyára, -főleg az internetes tranzakciók során – jóval több visszaélés történik. A kártyát hamisítják, ellopják, a neten nehezebb lebukni. A tavalyi esztendő első felében a csalások száma közel 4800-ra, értéke 158 millió forintra nőtt. Azaz, a visszaélések kétharmadát online követték el.

Többek buknak a szolgáltatók

Több vesztesége volt a kibocsátóknak, mint tavaly, de így is szolgáltatók lovának túrósabb a háta. 66 millió forintos kára származott a tavalyi év első felében a pénzforgalmi szolgáltatóknak, ami összesen 28 százalék. A kibocsátók vesztesége 53,2 százalék volt.

Hogy folynak a tranzakciók?

A Magyar Nemzeti Bank arról vezet statisztikát, hogy fizetési tranzakciók hogyan zajlottak tavaly, az év második felében. Az átutalások terén nem változott szinte semmi, a tranzakciók 90 százaléka elektronikusan zajlott. Növekedett azoknak a helyeknek a száma, ahol lehet kártyával fizetni, méghozzá négy százalékkal, így már 67 ezer fölött van ezek száma. Az érintés nélküli terminálból már 24 ezer van, ami háromszoros gyarapodást jelent. Webshopja már 42 ezer üzletnek van.