A katás vállalkozóknak február 15-ig van lehetőségük arra, hogy változtassanak az iparűzési adó fizetési módján, és a %-os fizetésről tételesre váltsanak.

Iparűzési adó a katásoknál

A kata adózást választóknak az adóalannyá válást követő 45 napon belül be kell jelentkezniük a települési önkormányzatnál a helyi iparűzési adó alá. Erre az idei évtől katás adózóvá váló vállalkozóknak a határidő február 15.-e.

Tételes vagy %-os iparűzési adó?

A tételes iparűzési adó mértéke évi 50 ezer forint, a %-os adónál pedig az éves bevétel 80%-a lesz az adó alapja. Ahol 2% az adó – mint például Szegeden – ott 3,125 millió forint éves bevétel után érdemes tételes adóra váltani.

Amennyiben nem áll fenn a kisadózó adókötelezettsége egy adott településen az év egészében, arányosítandó a kötelezettség. Azaz ha a katát illetően egy adott időszakban szünetel az adófizetési kötelezettség, akkor az adó önkormányzatonkénti alapja a 2,5 millió forintnak az arányosított része (2,5 millió x 2% = 50 ezer forint). Az arányosítást a naptári napok alapján kell elvégezni.

Bejelentkezési nyomtatvány

A bejelentkezési nyomtatvány alapján a katás vállalkozás hatálya alá tartozó vállalkozónál – amennyiben február 15-ig módosítja a helyi iparűzési adó megfizetési módját – törlik a 2019. év alapján előírt előleg összegét és előírják a tételes adót.

A nyomtatvány végrehajtható okiratnak minősül. Az 50 ezer forint iparűzési adó két részletben fizetendő. Amennyiben nincs teljes évben adókötelezettsége a vállalkozásnak, akkor a katás adózó az adókötelezettségét az éven belüli első és utolsó hónapot követő hónap 15. napjáig teljesíti. A két részlet március 15-ig és szeptember 15-ig fizetendő, amennyiben teljes évben fennáll az adókötelezettség.

A tételes adó hatálya alá tartozásról szóló döntés egész évre vonatkozik és február 15-ig kell bejelenteni.

Adószámla nyilvántartás

Az önkormányzat értesítést küld az adózónak, amennyiben az adószámlán kimutatott nyilvántartás szerint eltérés van a kötelezettségek, a pénzforgalmak és a saját nyilvántartás között. Ha az adózó fel tud mutatni befizetést igazoló bizonylatokat, akkor a hatóság az adózó kérelmére helyesbíti az adatokat.

Az adószámla-kivonaton ellenőrizhető, hogy teljes körűen teljesítette-e az adózó a bevallási kötelezettségét. Ha a hipa kötelezettségek tábla „eredet” elnevezésű oszlopában a megjelölés „hibás/hiányzó”, akkor kezdeményezni kell a hibás bevallás javítását. Tartozás egyenleg esetén az adóhatóság késedelmi pótlékot számít fel. Amennyiben nem történik meg a tartozás rendezése, végrehajtási eljárás indulhat a katás adózó ellen.

 

A tavalyi évben a hipa alapjának megosztásáról itt írtunk.