A mai világban, – ahol annyiféle információ gyorsan elérhető, – sokan gondolhatják azt, hogy akár már a könyveléshez is értenek, pedig egy valóban jó könyvelő mindenképp előfeltétele egy jól működő vállalkozásnak. A cikket azoknak ajánljuk, akik épp könyvelőt keresnek új vállalkozásukhoz, vagy épp könyvelőváltáson gondolkodnak: érdemes előtte megfontolni a cikkben összegyűjtött szempontokat.

A jó könyvelő a gyorsan változó gazdasági környezetben

A legnagyobb kihívást azt jelenti a könyvelésben, hogy naprakész maradjon a szakmai ismeretekben. A folyamatosan változó jogszabályi környezet állandó szakmai képzést igényel. A változó gazdasági környezetben már napi szinten találkoznak olyan gazdasági eseményekkel a könyvelők, amelyek néhány évvel ezelőtt csak elvétve fordultak elő. A képzések pénzbe kerülnek, és ezt kénytelenek a könyvelési árban is érvényesíteni, tehát egy alacsony könyvelési tarifa esetén gyanakodhatunk a képzések elmaradására.
A vállalkozások gyakran csak a költségekre figyelnek, és nem gondolják át elsőre, hogy az ár és a szakmai tudás egyenes arányban állhat egymással. A sokszor feketén dolgozó könyvelők, akik képzésekre sem szakítanak időt, nem feltétlenül nyújtanak az adatrögzítésnél többet. A gazdasági eseményeket egyedileg értékelni kell, számviteli és adózási szempontból, és ez naprakész tudást igényel a jó könyvelőtől. A „könyvelő” kifejezés nem jelenti azt, hogy mögötte minden egyes esetben ugyanazt a tudást képviselő ember áll.

Ügyintézés a vállalkozó helyett

A jó könyvelő tudja, hogy a legtöbb nehézséget az ügyintézés jelenti az ügyfelei számára, ezért a számviteli szolgáltatással kapcsolatos hivatali és banki ügyeket ő intézi az ügyfelek helyett, de természetesen csak a számvitellel, könyveléssel kapcsolatosakat.

Az ügyfél, mint ember

A jó könyvelőnek minden egyes vállalkozással képben kell lennie, és akár néhány másodperc alatt váltania kell egyik vállalkozás problémájáról egy másikéra. Minden egyes vállalkozás embereket takar és más-más típusú embereket. A jó könyvelőnek tudnia kell kommunikálni minden vállalkozóval, és úgy, hogy az üzenet célba is érjen. A jogszabályi nyelvezetet le kell fordítani a vállalkozói nyelvre.

Minden vállalkozó érdeke, hogy olyan könyvelővel dolgozzon együtt, aki magas szakmai színvonalon végzi a munkáját, mert így tudja őt támogatni a megfelelő tudással, hozzáértéssel. A támogatást nem szabd összekeverni azonban azokkal az elvárásokkal, amiket ma, irrelevánsan elvárnak egy könyvelési szolgáltatás nyújtójától.

A jó könyvelő spórol a vállalkozásnak

A jó könyvelőtől olyan tanácsokat kaphat a vállalkozó, amelyekkel spórolhat a vállalkozásának. Azonban csak akkor tud így segíteni, ha az ügyfél is nyitott az ilyen jellegű együttműködésre. A könyvelés mellett olykor a minimális gazdálkodási alapismeretek oktatás is egy jó könyvelő feladata.

A választás előtt mindenképp érdemes személyesen egyeztetni, a későbbi konfliktushelyzetek elkerülése érdekében. Ilyenkor kell kölcsönösen felmérni, hogy milyen elvárásai lehetnek a feleknek egymással szemben. Érdemes tájékozódni a végzettségéről, a képzésekről, amin részt vett, és az ügyfélkörről.

A felelősségbiztosítás megléte is fontos, hisz egyetlen könyvelő sem tévedhetetlen.

A jó könyvelő- vállalkozó viszony

A könyvelők sokszor akkor is dolgoznak, amikor nem az irodában vannak, de ezt az ügyfeleikre, a vállalkozókról is elmondhatjuk. Állandó határidők szorítják a napi munkában, ezért is fontos, hogy az ügyfelek is együttműködőek legyenek, és mindig időben adják át a könyvelő részére a könyvelésre szánt bizonylatokat.