A katás adózók leginkább csak a 12 millió forintos kata bevételi határra figyelnek, pedig az áfa alanyi mentesség szempontjából is figyelmet érdemel az összeghatár.

Katás adózók adófizetési kötelezettsége

A katás adózók 12 millió forint árbevételig tételes adót fizetnek, amely három összeg lehet:

  • ha a katás vállalkozás mellett van egy főállása az adózónak, akkor 25 ezer forint a fizetendő,
  • ha nincs főállása és az alapnyugdíjat választja, akkor 50 ezret,
  • ha az emelt nyugdíjat szeretné kapni, akkor 75 ezer forintot fizet.

Az árbevételben meghatározott 12 millió forintos határ azt jelenti, hogy ezen összegig nem kell fizetnie mást, mint katát és iparűzési adót. Az árbevétel adózott jövedelemnek minősül, az adózó főállású katásként biztosítási jogviszonyba kerül.

Árbevételi korlát átlépése

A 12 millió forintos korlát átlépésekor az azt meghaladó bevételt 40%-os adó terheli. Például 14 millió forintos éves bevételnél a tételes adón felül 800 ezer forint adót fizetnek a katás adózók.

Az értékhatárba csak azt a bevételt kell beszámolni, amely be is folyt az adott évben. Ha csak leszámlázta az adózó, de azt nem fizették ki a részére, akkor azt nem kell belevennie a 12 millió forintba. Ha év végéhez közeledve átlépné az adózó a korlátot, akkor hasznos lehet például részletfizetési megállapodást kötni a megrendelővel, és így áttenni a következő évre a bevétel egy részét.

Katás adózók áfa mentessége

Az áfa alanyi mentesség 12 millió forintos határa egy választási lehetőséget takar. Főszabály szerint nem kell áfát számolni az értékesítésre 12 millió forintos árbevételig, és áfabevallást sem szükséges beadni. Hátrány lehet ilyenkor, hogy beszerzéseknél sem élhet az adózó az áfalevonási jogával, azaz az alanyi mentesség választást, vagy az áttérést az adott vállalkozás vonatkozásában kell értékelni. Ha magánszemély vagy alanyi mentes vállalkozás a megrendelő, és a költségek nem jelentősek, akkor javasolt inkább az alanyi mentesség választása.

Áttérés év közben

Ha év közben tér át az adózó a katára, akkor a maximális bevételi határt arányosítani kell.

A kataalanyisággal szemben az áfa alanyi mentességre év közben nem lehet áttérni, csak ha a vállalkozás év közben indul. Ilyen esetben a 12 milliós értékhatárt arányosítani kell.

Áfa felszámítása az értékhatár átlépése esetén

Arra a számlára kell először felszámítani az áfát, amellyel átlépi az adózó a 12 millió forintos értékhatárt. Nem csak a 12 millió forintot meghaladó részre, hanem abban az adott számlában szereplő teljes összegre felszámítandó az áfa.

A következő két évben a katás adózó nem választhatja az alanyi mentes adózási módot.

Az értékhatár átlépéséről nem érdemes megfeledkezni, mert utólag módosítani szükséges a számlát, és a megrendelőtől nem mindig egyszerű behajtani az áfa összegét.

Kata szempontjából a bevétel megszerzésének napja számít, az áfa szempontjából a teljesítés napja.

Ennek következménye, hogy attól még, hogy nem állítottuk ki a számlát, vagy nem a teljesítés dátumával, az áfa fizetési kötelezettség beáll. Ha kiállítjuk a számlát, akkor maga a számla kiállítása keletkezteti az adófizetési kötelezettséget.