Nagyon sok katás adózó kerül nehéz helyzetbe a koronavírus miatt, például művészek, dj-k, szépészeti szolgáltatók, taxisok, fitness edzők.

A kormány egyes TEÁOR, TESZOR kategóriákban március-június hónapokra mentesíti a katás adózókat a tételes adó megfizetése alól. A cikkben arra az esetre nyújtunk megoldási ötleteket, amikor a katás adózó nem érintett a könnyítésben, vagy a könnyítések ellenére sem akarja folytatni tevékenységét a vészhelyzetben.

A cikket a megírásakor érvényes jogszabályok alapján állítottuk össze, betét társaságok és egyéni vállalkozók részére.

Egyéni vállalkozó katás adózó

Az egyéni vállalkozóknak lehetőségük van szüneteltetni tevékenységüket. Amíg szüneteltet, addig nem végezheti tevékenységét sem. A 25 ezer, 50 ezer vagy 75 ezer forint értékű kata adót nem kell megfizetnie. A szüneteltetés bejelentendő a NAV felé elektronikusan.

A szünetelés hatással van az éves 12 milliós bevételi korlátra is. A szüneteltetés alatti hónapokra nem számítandó az egy hónapra eső 1 milliós bevételi határ, tehát ha április-június hónapokban nem végez tevékenységet, akkor az éves bevételi határ 9 millióra csökken. A 9 millió feletti részre ekkor 40% adó fizetendő.

Betéti társaság katás adózó

A betéti társaság nem szüneteltetheti működését, a lehetőségei igencsak korlátozottak.

Ha a megsegítő intézkedések ellenére a megszüntetést választja, akkor az mehet egyszerűsített végelszámolással is. Itt az ügyvezető lesz a végelszámoló. Ezt a tevékenységet elláthatja részmunkaidős munkaviszonyban is, minimális, akár heti néhány órás munkaidővel. Így a bér és a járulékok alacsonyan tarthatók. A végleszámoláshoz elképzelhető, hogy szüksége lesz könyvelőre is, és ez jelenthet többletköltséget. A végelszámolás után, ha máshogyan nem lesz biztosított, akkor fizetnie kell a havi 7710 forint egészségszolgáltatási járulékot.

Tagcsere

A kisadózó kijelentheti saját magát a főállású kisadózói jogviszonyából, és bejelenthet egy nyugdíjas családtagot ügyvezetőként tagként, kisadózóként. Ekkor a nyugdíjas kisadózó után a csökkentett, havi 25 000 forint tételes kata adót kell megfizetni. Ehhez a megoldáshoz számolhatunk ügyvédi költséget is, mert a társasági szerződés módosítása szükséges, de hosszú távon gondolkodva megtérülhet.
Ha a kisadózó nem hoz létre új biztosítási jogviszonyt a cégben, akkor 45 nap után el kell kezdenie fizetni a havi 7710 forint egészségszolgáltatási járulékot.

Munkaviszonyban ügyvezetőként

Ha kijelenti magát a kisadózói jogviszonyból és munkaviszonyban, mint ügyvezető dolgozik tovább, akkor minimális heti munkaidővel minimális bérterhe keletkezik. A megoldás hátránya, hogy visszakerül a számviteli trv. hatálya alá az adózó, nyitómérleget kell készíteni, amit könyvvizsgáló hitelesít. Így ebben az esetben is felmerül többletköltség. A katás adózás elhagyása után a számviteli szabályok alkalmazása könyvelő megbízását teszi szükségessé.