Tavalyi év július 20-tól az ÁFA-trv. az alkalmi szabadtéri rendezvények belépőjegyeire a 27%-os kulcs helyett 18%-osat rendelt el. A kulcs csökkentésének oka a turizmus ösztönzése, a hazánkban megrendezésre kerülő nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenés fesztiválok nemzetközi versenyképességének biztosítása. Azonban az új kulcs alkalmazhatóságát bizonyos körülmények fennállásának esetével lekorlátozták…

A szolgáltatások tartalmáról A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011 kormányrendelet ír. Ebben a rendeletben található leírás arról, hogy mi számít alkalmi és mi szabadtéri rendezvénynek. Alkalmi rendezvény az, amelyet egy adott helyszínen, legfeljebb 10 egymást követő napon rendeznek. Szabadtéri rendezvények közé azt sorolják, amelyet szabadban tartanak, és várhatóan lesz olyan időpont a rendezvény alatt, amikor meghaladja a résztvevők száma az 1000 főt.

Az 1000 fős korlátozás nem bír kényszerítő erővel, azaz nincs jogi következménye, ha minden alkalommal ez alatt marad a résztvevők száma.

Milyen ÁFA-kulcs alkalmazandó

Ha időközben változna az említett kormányrendelet fogalmazása az alkalmi, vagy a szabadtéri rendezvényekről, az már nem befolyásolná a kedvezményes adózású kört, ugyanis a jogalkotók kimondták, hogy a 2012. január 1-i megfogalmazást tekintik rögzítettnek a kedvezményes ÁFA-kulcs alkalmazásához.

A szabadtéri rendezvények közül a meghatározásnak eleget tesz például a Sziget Fesztivál, de a Szegedi Szabadtéri Játékok nem.

A rendezvényeken felszolgált étel-ital (amelyért külön térítést fizet a vendég) nem tartozik a kedvezményes kulcs alá, itt már az általános 27%-ot kell felszámítani. Azonban ha a belépőjegy mellé, külön térítés nélkül kap például egy welcome-drinket a néző, akkor az már mint járulékos elem nem esik önálló adóügyi megítélés alá és szintén a kedvezményes kulccsal adózik.

Érdekes volt a bevezetéskori kisebb zűrzavar, hisz a jogszabály szerint azokban az esetekben kell először alkalmazni a kedvezményes adókulcsot, amikor a teljesítés időpontja július 20-ra vagy azutánra esik, és sok rendezvény esetében a jegyeket már korábban értékesítették.

Szintén ezen időponttól a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásoknál is 18%-ra csökkent az ÁFA-kulcs.