A tanulás jelentős költségekkel jár, de a munkáltató, kifizető átvállalhatja a képzési költségek egy részét vagy egészét a dolgozójától.

Képzési költségek, egyes meghatározott juttatásként

Az SZJA – trv. ez évtől már nem sorolja a béren kívüli juttatások közé az iskolarendszerű képzési költségeket, de a munkáltató – bizonyos feltételekkel – értékhatár nélkül, egyes meghatározott juttatásként támogathatja a dolgozó tanulmányait, a pénzbeli támogatásnál kedvezőbb adózással. A dolgozónak nem keletkezik adókötelezettsége, járulékkötelezettsége, csak a munkáltató fizet az átvállalt költségek 1,18-szorosa után 15 % SZJA-t és 22 % EHO-t.

Az egyes meghatározott juttatásnak minősítés feltételei:

  • a képzést munkáltatói elrendelésére kezdje meg a dolgozó
  • vagy a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret elsajátítása legyen a tanulás célja.

Iskolarendszerű képzés

Iskolarendszerű képzésnek nevezzük, ha a résztvevők a képzést nyújtó intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyba kerülnek. Ilyen lehet egy OKJ-s szakképesítés is, ha azt közoktatási vagy felsőoktatási intézmény szervezi és a részvétel tanulói/hallgatói jogviszonyt jelent. Külföldi képzés is lehet iskolarendszerű képzés.

Munkavégzéshez szükséges képzés

Ha a munkáltató a dolgozó szakismeretének megszerzését iskolarendszeren kívüli képzésen támogatja, akkor ez egy, az előzőeknél is jobb helyzetet teremt az adózás terén.

Nem keletkezik bevétel ugyanis akkor, ha a dolgozó részére olyan szolgáltatás igénybevételét biztosítja a munkáltató, amelynek igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik, még akkor sem, ha a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és nem zárható ki a magáncélú hasznosítás.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben olyan oktatási költséget vállal át a munkáltató, amely oktatásra a munkaköri feladatok ellátásához van szükség, akkor nem jelent adókötelezettséget az, hogy átvállalja a cég a képzés árát.

Iskolarendszeren kívüli képzés az a képzés, amelynél a résztvevők nem állnak a képzést adó intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban. Ide tartoznak például a cégek által szervezett OKJ tanfolyamok, konferenciák.

Elszámolható képzési költségek

Oktatási költségként elszámolható a képző intézmény számlája mellett (tandíj, vizsgadíj) a tankönyvek, taneszközök ára is. A költségekről szóló számlákon a vevő a munkáltató legyen. A képzéshez kapcsolódhatnak járulékos költségek is, de ezek nem részei a képzési költségeknek, ugyanakkor alkalmazhatóak rájuk a hivatali, üzleti utazásra vonatkozó szabályok, amennyiben a képzést a munkáltató rendelte el, vagy ha a képzés a kifizető tevékenységével kapcsolatos feladat ellátása érdekében történik.

A TAO- trv. szerint a képzés költsége a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült elismert költség.