A nyári adócsomag több helyen érinti a kisadózók, a kkv szektor körét. Változást találunk a kiva és kata adózókat érintő szabályokban, és a törvény a jövő év elejétől kivezeti az eva adózást is.

Katás kisadózók

A várakozásokkal ellentétben nem emelkedett a katás adózók tételes adójának összege. A szakemberek két csoportja miatt várhattunk emelkedést: egyrészt az arányos közteherviselést szorgalmazók, másrészt az aggódó nyugdíjszakértők véleménye miatt.

A minimálbéres és garantált bérminimumos alkalmazottak esetében egy 40 órás dolgozótól levont SZJA és járulékok összege körülbelül egyeznek a kata adózással adózó vállalkozó közterheivel. Mindez amellett igaz, hogy a havi 50 ezer forint tételes adó és az éves 50 ezer forint helyi ipa megfizetése után akár 945 833 Ft adózott jövedelmet is szerezhet a katás adózó. Ez az arányos közterherviselés elvét hangoztatóknak igencsak aggályos. 2020-tól a minimálbér 8%-kal emelkedik, ezzel együtt az abból levont közterhek is magasabbak lesznek, ami a tételes adó változatlansága mellett már a katások javára billenti a mérleget. Egyetlen ponton élvezhetnek még előnyt a minimálbéres munkavállalók: az ő közterheik csökkenthetőek egyes kedvezményekkel (pl. családi adóalapkedvezmény, családi járulékkedvezmény).

A nyugdíjszakértők a katásokat megillető ellátások összegének és az ellátások számítási alapjának az adóteljesítményhez mért alacsony szintje miatt fejezik ki nemtetszésüket. A nyári adócsomag itt hozott változást: a főállású kisadózókat megillető társadalombiztosítási ellátások számítási alapja növekedett: 94 400 Ft-ról 98 100 Ft-ra az 50 ezer forint adót fizető kisadózóké, míg az emelt adót (75 000 Ft) fizető kisadózóké 158 400 Ft-ról 164 000 Ft-ra.

Nyilatkozattételi felhívás a kisadózók részére

A NAV több katás adózónál jelentkezett egy jogkövetési vizsgálat keretében nyilatkozattételi felhívással, kérdőíves vizsgálattal. Az ilyen kérdőívezés nem jelentheti adóhiány megállapítását. Az így szerzett információ alapján azonban az adóhatóság egy későbbi célzott ellenőrzési folyamatot is indíthat. Az összegyűjtött információk alapján pedig elképzelhető következmény a jelenlegi jogszabály revíziója is.

Az eva kivezetésre került

Az egyszerűsített vállalkozói adó 2003-ban került először az adórendszerbe. Eleinte 15%-os adómértékkel volt vonzó alternatíva a kisadózóknak. Napjainkban, a 37%-os mértékkel már nem igazán volt versenytársa a katának és a kivának. Az evát utoljára 2018-ban lehetett választani, 2019. végén pedig az eddig eva szerint adózóknak is át kell térniük majd más adózási módra. (Jelenleg kb. 17 ezer eva adózó működik még az országban).

Csökken a kiva mértéke

A szociális hozzájárulási adó mértékének 19,5%-ról 17,5%-ra történő csökkentésével a kiva mértékét 13%-ról 12%-ra csökkentették, 2020. január 1-i hatállyal.

A kettős adóztatás elkerülése érdekében a jövő évtől a személyi jellegű kifizetések mellett a másik adóalap összetevőt képező csökkentő és növelő tételek egyenleget csökkenteni fogja az adózó külföldi telephelyén keletkező jövedelem külföldön megfizetett adóval csökkentett része.