Kiutalás előtti ellenőrzésekkor ritkán mondja az adóhatóság, hogy minden rendben, és számítani kell sajnos alapos vizsgálódásra, több dokumentum ellenőrzésére.  Néhány tipp, mikor is várható nagy bizonyossággal az ellenőrzés.

Kiutalást kért? Így számítson az ellenőrzésre!

Ha minimális alaptőkével indult a vállalkozás, és nagy igényű visszaigénylést érvényesít (kiutalás), nagy eséllyel kelti fel a revizorok kíváncsiságát. Kapcsolt vállalkozások közti nagy értékű számlázás, vagy ha a tevékenység végzéséhez szorosan nem kötődő beszerzés miatti a visszaigénylés, az szintén szemet szúr. Várható az ellenőrzés, ha a számlát kibocsátó cég nincs az adózók nyilvántartásában, vagy a bizonylat (számla) hibás, sérült. Ide tartozó eset még, ha adólevonásra csak részben vagy egyáltalán nem jogosító a számlázott termék, szolgáltatás. Figyelni kell a készpénzes teljesítésekre is, hogy a számla összege meghaladja-e az Art.-ban meghatározott összeghatárt. Felkelti a NAV érdeklődését, ha az adólevonási jog keletkezése (számla teljesítése) 15 nappal korábbi, mint a cég adóalanyként történő bejelentkezési ideje, ha nem teljesülnek a bevallás-gyakoriságtól függő, a visszaigényelt összeg minimális értékére vonatkozó, áfa-törvényben részletezett visszaigénylési feltételek, vagy ha kétséges a számlázott érték kiegyenlítése, a számlázott esemény tényleges teljesítése, esetleg a teljes gazdasági esemény kiszámlázása.

Természetesen, ha korábban már volt a vállalkozás életében jogosulatlan visszaigénylés (kiutalás), minden esetben nagyobb az esélye az ellenőrzésnek.

Ha egy teljes negyedévről van szó, ritka, hogy mindent tételesen átnéznének a kiutalás előtt. Jellemzően szúrópróba-szerűen, a nagyobb tételeket ragadják ki, elsősorban a nagyobb összegeket. Érdemes a kinyomtatott tételes analitikát és a bevallás saját példányát elvinniük. Többnyire, ha a hiba nem éri el az ezer forintos határt, nem jegyzőkönyvezik, de ha több kis hiba meghaladja már az egyezer forintot, akkor mindegyik hibát egyesével felírják. A kapcsolódó szerződéseket akár utólag is bekérik.

Jövő évtől bővül is a témában a NAV adatbázisa, bevezetik az áfaösszesítő jelentést, amit jelenleg hasonló formában csak a közösségi értékesítéseknél kell alkalmazni. 2013. januárig biztosít ehhez a hatóság és a készülő rendelet felkészülési időt. Ezzel az intézkedéssel az áfacsalások visszaszorítását szeretnék elsősorban elérni. Ebben szerepelni kell majd tételesen azoknak a belföldi termékértékesítésről, szolgáltatásról kiállított számláknak, amelyekkel kapcsolatosan áfafizetési kötelezettség jött létre, vagy amelyek révén adólevonási jog keletkezett.